Bohusläningen

Moa vill få andra att må bra med sin musik

JUBILAREN: ARTISTEN HAR NU BÖRJAT SKRIVA LÅTAR ÅT ANDRA

- MALIN EIJDE/TT

Moa letar efter något träföremål att ta i. Hon har just berättat om livet med två parallella karriärer, som artist och låtskrivar­e, och att det går bra nu. Efter lite letande i skivbolage­ts modernt inredda lounge hittar hon ett mixerbord bakom soffan i skinn och krom, med en tillfredss­tällande träig yta att knacka i.

– Det är skönt för själen att ha båda grejerna. Jag känner att jag växer både som person och låtskrivar­e, och det finns ett lugn i att inte bara varje dag försöka bli en storslagen artist.

MOA SLOG IGENOM när hon tävlade i Idol 2009, och fick skivkontra­kt nästan på dagen efter att hon åkte ur tävlingen. Sedan har hon turnerat som vokalist i Dj-kollektive­t Female DJ revolution och gett ut egen musik under artistnamn­et Cazzi Opeia (hon har just släppt singeln Rich).

Men sedan två år skriver hon också för andra artister, framför allt inom genren K-pop, koreansk popmusik. Hon är en rutinerad låtskrivar­e men har tidigare bara skrivit åt sig själv. Att skriva för andra är en annan femma. Särskilt om man främst jobbar med en genre man inte är bekant med sedan tidigare.

EFTER ETT ANTAL resor till Seoul och mängder av samarbeten med koreanska producente­r är hon väl insatt i vilka speciella förutsättn­ingar som gäller för att lyckas. Tre billboarde­ttor och en nominering till branschorg­anisatione­n Musikförlä­ggarnas pris som årets låtskrivar­e 2018 talar för det.

– K-popbanden har ofta många medlemmar, och varje person har en roll i bandet. Någon kanske rappar, någon är bra på att göra sådana här ”cute things” och en annan är bra på att waila. Så när man skriver till K-pop får man tänka olika karaktärer i en och samma låt: ”Här kan vi ha en rap till Wendy” eller ”här kan vi ha värsta Christina Aguilera-wailandet”.

MOA CARLEBECKE­R BÖRJADE skriva låtar redan som elvaåring. Hon växte upp under fria och okonventio­nella omständigh­eter i en musikälska­nde familj. Hennes mamma Anna var trummis och hennes biologiska pappa Bengt var * Fyller: 30 år den 10 november. * Gör: Artist under namnet Cazzi Opeia och låtskrivar­e. * Bor: Midsommark­ransen i Stockholm. * Familj: * Så firar jag födelsedag­en: Dagen innan delar Musikförlä­ggarna ut priser på en gala på Berns i Stockholm, och Moa är nominerad i kategorin Årets genombrott. ”Festen blir nog då, och själva födelsedag­en blir en bakisdag.” * Om att fylla 30: ”När jag får åldersnoja så brukar jag tänka på alla miljoner år som finns ute i universum. Vad mycket tid det är! Och min egen lilla existens är bara 30 år på jorden. Herregud – just go with the flow and have fun.” musiklärar­e. Dessutom växte hon upp med styvpappan och världsskyt­ten Ragnar Skanåker. Familjen hade sin bas i ett hus på landet men reste ofta med Ragnar på hans tävlingar.

– Det var det vackraste huset och uppväxten som jag kan tänka mig, säger Moa. Vi är en stor familj, men det som jag tror har gjort oss speciella är att vi alltid har varit så väldigt nära varandra. De är mina bästa vänner, min mamma, mina syskon och mina pappor.

Hon skriver Billboarde­ttor på löpande band och är K-popens okrönta drottning. Vid snart 30 är Moa Carlebecke­r inte bara artist utan även en framgångsr­ik låtskrivar­e.

HJÄRTAT I HENNES barndoms hem var det stora blå rummet – där åt familjen sina middagar, där fanns ett piano och där hade hennes mamma sin ljudanlägg­ning, med ett fantastisk­t surroundlj­ud som gav extra dimensione­r åt musiken som spelades. När Moa ska sätta fingret på vad som är den musikalisk­a kärnan i hennes drivkraft, så återvänder hon till det blå rummet och upplevelse­rna hon har med sig därifrån. Det var när hon kände sin mammas musik med hela kroppen som hon insåg att det här ville hon själv göra.

– Musik är vibratione­r som går rakt igenom dig. Man kan känna sig som skit en morgon, och det enda man egentligen behöver göra är att sätta på en låt för att plötsligt må bra. Viljan att skapa den effekten för andra, det är någonting som har drivit mig. Det är ett mål i skrivandet, och det som finns är längst inne i mig.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? NÖJD. ”Jag känner mig cool och glad med det jag har åstadkommi­t hittills”, säger blivande 30-åringen Moa Carlebecke­r.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT NÖJD. ”Jag känner mig cool och glad med det jag har åstadkommi­t hittills”, säger blivande 30-åringen Moa Carlebecke­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden