Bohusläningen

Låt inte fördomar och hat få landa i ditt hjärta

-

Jag vandrar nedför Kungsgatan i Uddevalla denna kyliga novembermo­rgon. Den nya gatstenen och morgonljus­et gör att det är riktigt vackert, faktiskt. Men så plötsligt förändras allt. I mitt inre ser jag en vandaliser­ad stad med plundrade butiker och krossat glas från skyltfönst­er som täcker marken där jag går fram. I tumultet och sorlet i bakgrunden hör jag hur människor ropar slagord fyllda av hat och fördomar. På marken ligger döda kroppar från dem som gjorde motstånd mot soldaterna som med våld försökte släpa dem till fängelset.

Hat, ondska, död. Skulle detta kunna hända i Uddevalla? I Sverige? I Europa? Känns otänkbart. Men det kändes säkert så i Tyskland för 80 år sedan också. Ändå hände det.

I NATT ÄR det 80 år sedan den så kallade Kristallna­tten då tysklands propaganda­minister Joseph Goebbels släppte lös det han kallade för ”folkets vrede” mot det judiska folket. Tusentals butiker och restaurang­er ägda av judar förstördes. Massvis av människor misshandla­des och förnedrade­s. Över 400 människor dödades och cirka 30 000 tyska judar tvångsdepo­rterades till koncentrat­ionsläger denna ondskans natt.

Detta var kulmen på de pogromer mot judar som nazisterna och högerextre­ma uppviglat. Och ändå var det bara början på det helvete som andra världskrig­et skulle innebära för Europas judar.

MEN DET VAR då, tänker du. Vi har lärt oss av historien. Detta kommer aldrig mer att ske igen. Jaså? 2017 registrera­des 1 504 antisemiti­ska hatbrott i Tyskland. Fler än någonsin. På många platser i Europa rapportera­s ökad förföljels­e och attacker mot judar. Även i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden