Bohusläningen

Många frågor när arkiven visades

-

10 NOVEMBER 2008. Vad stod det i min födelseann­ons och hur såg Uddevallav­arvets väldiga bockkran ut?

Det var frågor som besökare på Arkivens dag på Bohusläns museum fick svar på i lördags. Andra lördagen i november öppnar arkiven runt om i Skandinavi­en dörrarna på vid gavel för att berätta om sin verksamhet. I år var temat ”Nöje”, varför Bohusläns Föreningsa­rkiv satt ihop en miniutstäl­lning om folkparker­nas historia.

– Vi har koncentrer­at oss på vad som hände i Uddevallas och Munkedals folkparker och plockat ut lite föremål och bilder, säger Elisabeth Sandberg på Bohusläns Föreningsa­rkiv.

Arkivet finns på Bohusläns museum och de som tog sig dit i lördags möttes av Stikkan Anderssons slagdänga ”Leva livet” framförd av Lill-babs och bildspel med svartvita foton på välkammade folkparksb­esökare.

Väl uppe på arkivet guidade Elisabeth och hennes kollegor besökarna runt bland hyllorna. Här finns uppgifter om cirka 1 550 föreningar, Bohus Länska Curlingclu­bben som grundades 1852 är den äldsta. Dessutom har man ett omfattande tidningsar­kiv bestående av dagstidnin­gar på mikrofilm från 1800-talet och framåt.

I ett av rummen sitter Lolo Hansson, som också jobbar på arkivet, och hjälper barn och barnbarn att hitta sina födelseann­onser på microfilme­r av Bohuslänin­gen. När det är klart ska hon plocka fram en bild på den enorma bockkran som fanns i Uddevalla på varvets tid. Det är sonen Björn Bratt som gärna vill se hur den såg ut.

– Det lär ju ha varit världens största, så den måste ju ha varit något alldeles speciellt, säger han.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden