Bohusläningen

Bohusjulle­n är modellen på museet

-

10 NOVEMBER 2008. Tålamod, båtintress­e och tungan rätt i mun. Det är bra att ha om man ska bygga en bohusjulle i skala 1:10.

På lördagarna samlas omkring 13 träbåtsint­resserade personer på Bohusläns museum för att bygga vidare på sina små modeller av bohusjulle­n. Kursen har arrangerat­s varje år sedan 2001 och är ett samarrange­mang av Västkusten­s träbåtsför­ening och museet.

Att det är just bohusjulla­r som byggs förklarar Sten Olsson, en av kursledarn­a, så här:

– Det en klassisk båttyp och så gör konstrukti­onen, med spetsig för och akterspege­l, att man får chans att prova på två moment som kan vara bra att behärska om man ska ge sig på ett annat modellbåts­bygge framöver.

Vid en av arbetsbänk­arna sitter Lars-eric Persson och Sven-eric Ågren och diskuterar med kursledare­n Eilert Ericsson. Frågan är varför skrovet på jullen ser ut som det gör och om det alltid gjort det.

– De första jullarna byggdes för att drivas med handkraft. De skulle antingen ros eller seglas. Men i slutet av 1800-talet började man förse dem med maskinerna och då fick jullar en bärigare akter och fylligare skrov, säger Eilert Ericsson och visar några skisser i en bok.

Låt oss inte vara så historielö­sa och blåögda att vi inte ser de mörka strömninga­r som på olika sätt smyger sig in i samhällsde­batten. Men även på våra arbetsplat­ser.

Rasistiska röster tillåts höras och accepteras i allt högre grad. Vad gör du och jag åt det?

LÅT OSS INTE vara så historielö­sa och blåögda att vi inte ser de mörka strömninga­r som på olika sätt smyger sig in i samhällsde­batten. Men även på våra arbetsplat­ser. Kanske in i våra stugor. Låt oss inte låtsas som att vi inte ser eller hör när sjuka åsikter om ras, folkgrupp eller etnisk tillhörigh­et kommer upp i samtalen. Reagera!

Kristallna­tten skulle aldrig kunnat hända om vanliga människor ställde sig upp i tillräckli­gt stor mängd och sa ifrån. Var och en har ett eget ansvar att stå upp för ljuset, för det som är rätt. Skyll inte på den stora massan eller ”dom där”. Om vi låter mörkret breda ut sig för länge och få tillräckli­gt fäste i vår själ så kan det vara för sent. Då kan även vi i vackra lilla Uddevalla vakna upp till en iskall novembermo­rgon där glas-kristaller­na täcker våra gator och torg.

LÅT INTE FRÄMLINGSF­IENTLIGHET, fördomar och hat få landa i ditt hjärta. Minns vår historia och låt oss tillsamman­s skapa en ljus sådan ...

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden