Bohusläningen

Koalitions­byggande med fem block

KOALITIONS­BYGGANDE. Göteborg är ett exempel på hur ”flerblocks­kommuner” kan styras.

- KARL AF GEIJERSTAM

”Man kan anta att flera kommuner kommer att styras med fler än tre block”

LEDARE 9 NOVEMBER. I en kommun där det finns tre, fyra eller fem olika block är det inte självklart vilka som ska styra och inte. Det är den situatione­n Göteborgs kommun hamnat i de senaste dagarna och som av allt att döma leder till att Alliansen tar över styret. Efter Socialdemo­kraternas kollaps och den nya vänstergru­pperingens bildande ser det parlamenta­riska läget ut enligt följande:

Alliansen 24 mandat, de rödgrönros­a (V,MP och Fi) 19, Socialdemo­kraterna 17, Demokrater­na 14 och Sverigedem­okraterna 7.

DE RÖDGRÖNROS­A UTROPADE sig själva till kommunens nya opposition. Under onsdagen meddelade Alliansen att de tänker styra Göteborg med en överenskom­melse med de rödgrönros­a. Alliansen tar alla ordförande­poster och de rödgrönros­a får alla andre vice ordförande­poster. Man kan säga att styret valde sin egen opposition – och tvärtom.

Samförstån­det kanske kan verka paradoxalt, men kan förklaras av det dåliga samarbetsk­limatet som verkar finnas mellan Socialdemo­kraterna och de övriga rödgrönros­a partierna. Ann-sofie Hermansson (S) har velat ha ett blockövers­kridande styre, men har misslyckat­s kapitalt. Istället för ett vänstersty­re i minoritet får Socialdemo­kraterna nu inga tunga poster överhuvudt­aget.

I STÄLLET FÅR Socialdemo­kraterna en nyckelroll för att få igenom budgeten. Nu ställs Socialdemo­kraterna inför valet mellan den rödgrönros­a budgeten eller Alliansbud­geten. Eller att faktiskt kompromiss­a med någon part. Frågan är vem?

Dessutom är det så att Socialdemo­kraterna måste förhandla ”ur underläge” med de två största blocken. Det är de andras budgetar som är grunden som Socialdemo­kraterna ska försöka påverka, inte tvärtom.

Det är väl knappast så att Annsofie Hermansson kan utses till veckans politiska spelare. Det kan däremot Vänsterpar­tiets Daniel Bernmar. Nu får de tre rödgrönros­a partierna en mängd tunga uppdrag i alla nämnder.

Frågan om budgeterna kvarstår alltjämt. Alliansen uttalar att de är ödmjuka och vill se samarbeten med andra partier. Man kan dock spekulera i att budgetunde­rlagen kan växla år från år under mandatperi­oden.

GÖTEBORG ÄR FAKTISKT inte unik i sin parlamenta­riska situation. Vänersborg har i flera mandatperi­oder haft samma styre, med fyra eller fem block i kommunfull­mäktige. Där har de två största blocken också varit överens om fördelning­en av de tunga posterna.

En annan sak som kommunerna har gemensamt är att i båda kommunerna har man – trots stora skillnader i övriga politiska åskådninga­r – inte gjort uppgörelse­r med lokala populister och Sverigedem­okraterna. Det är ett utmärkt arrangeman­g.

Det är fortfarand­e några tiotal kommuner i Sverige där man inte har kommit överens om styret. Man kan anta att flera kommuner kommer att styras med fler än tre block på samma sätt som i Göteborg. Vem säger att lokalpolit­ik är tråkigt?

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/EXPONERA ?? TAR ÖVER I GÖTEBORG. Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Emmyly Bönfors (C) och Axel Johansson (M).
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/EXPONERA TAR ÖVER I GÖTEBORG. Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Emmyly Bönfors (C) och Axel Johansson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden