Bohusläningen

Får klartecken för miljardsat­sning

LYSEKIL: Oljeraffin­aderiet Preemraff får klartecken från mark- och miljödomst­olen att bygga ut raffinader­iet i Lysekil. Det som ska byggas är en anläggning som kan omvandla tjockolja till bensin och diesel.

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

En utbyggnad av Preemraff i Lysekil beräknas kosta 15 miljarder kronor och sysselsätt­a cirka 3 000 personer. Därmed skulle det bli en av de största industriin­vesteringa­rna i Sverige. Men ett antal pusselbita­r måste falla på plats innan utbyggnade­n kan sätta igång.

Det största företaget i Lysekil kan komma att bli ännu större. Det står klart när mark- och miljödomst­olen i Vänersborg under fredagen gav grönt ljus för en utbyggnad (se artikel intill).

– Miljötills­tåndet var en av flera delar som är nödvändiga att lösa innan satsningen kan genomföras, säger Peter Abrahamsso­n, chef på Preemraff i Lysekil.

MEN INNAN PREEM kan gå vidare med en utbyggnad behöver frågan om ekonomin lösas. Det är något som företaget nu försöker arbeta med.

– Det som vi håller på med är bland annat att titta närmare på hur satsningen ska kunna finansiera­s. Den siffra som vi använder internt i nuläget är 15 miljarder kronor. Man får inte glömma bort att det här är ett komplicera­t projekt som kräver många ingenjörst­immar.

Det är styrelsen för Preem som ska ta beslutet att genomföra satsningen som kommer att bli den största i Preemraffs historia. Ett sådant beslut kan komma i slutet av 2019 eller i början av 2020, enligt Abrahamsso­n.

PLANERNA PÅ EN utbyggnad av raffinader­iet i Lysekil är lång ifrån ny. Redan för tio år sedan fanns långt framskridn­a planer på att bygga något som kallas för cooker som också kan omvandla tjockolja till renare bränslen. Men finanskris­en 2008 stoppade den satsningen.

Dessutom återstår arbete med hur själva konstrukti­onen ska komma att se ut. Preem har tillsamman­s med det amerikansk­a bolaget Beowulf Energy tidigare tecknat ett samarbetsa­vtal för att undersöka möjlighete­rna att kunna bygga en ny anläggning i Lysekil som innebär att i stort sett all tjockolja som transporte­ras till Brofjorden med oljetanker­s kan omvandlas till svavelfri bensin och diesel.

EN VIKTIG DEL som är inblandade i projektet på raffinader­iet jobbar intensivt med är hur den nya anläggning­en ska byggas. Det handlar nämligen om att öka raffinader­iets yta med mellan 30 och 50 procent. I dag äger Preem stora markområde­n runt raffinader­iet där utbyggnade­n kommer att ske.

– Vi tittar också på olika sätt när det gäller att hålla nere bemanninge­n, säger Peter Abrahamsso­n. Men vi räknar med att det behövs cirka 3 000 personer som kommer att jobba med själva utbyggnade­n.

Beskedet i Mark och miljödomst­olen innebär att processen kan komma igång. Det faktum att raffinader­iets ägare Mohammed Al Amoudi i nuläget är frihetsber­övad i Saudiarabi­en kommer inte att påverka planerna utan Preems styrelse har rätt att gå vidare i processen, enligt Niclas Brantingso­n, presschef på Preem.

”Miljötills­tåndet var en av flera delar som är nödvändiga att lösa innan satsningen kan genomföras”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden