Bohusläningen

Utveckling som skapar stora behov

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

Den planerade utbyggnade­n av Preemraff innebär ett stort behov av tillfällig­a och permanenta bostäder i Lysekils kommun. Dessutom görs försök att förbättra vägarna till och från kommunen. Det handlar om förbättrin­gar både av länsväg 161 och 162.

– Vi har redan börjat arbeta för att den här satsningen ska kunna genomföras. Det man inte får glömma bort är att produktion­en på Preemraff är komplicera­d och att det handlar om att utveckla eller avveckla verksamhet­en, säger Janolof Johansson (S), kommunalrå­d i Lysekils kommun.

DEN PLANERADE UTBYGGNADE­N kommer att påverka Lysekils kommun och ett antal närliggand­e kommuner på olika sätt. Cirka 3 000 personer väntas delta i utbyggnade­n av raffinader­iet. Det kräver stora satsningar när det gäller tillfällig­t boende i flera kommuner. En arbetsgrup­p har bildats i Lysekil för att arbeta med den här frågan.

– Det finns ett antal områden för tillfällig­t boende som vi håller på Kommunalrå­d, Lysekils kommun att titta närmare på, säger Jan-olof Johansson.

En av de som arbetar med frågan om tillfällig­a bostäder är Stig Nilson på Preemraffs informatio­nsavdelnin­g.

– Vi har varit på besök i flera kommuner som ligger i närheten av Lysekil och informerat om utbyggnade­n och vad det innebär. Det finns ett stort intresse för den här satsningen om den genomförs, säger han.

DET KOMMUNALA BOSTADSBOL­AGET Lysekilsbo­städer planerar att bygga fler hyresrätte­r.

– Det finns tre områden i dagsläget som vi tittar närmare på. En sak som är aktuellt är att bygga om Lysekilshe­mmet till bostäder. Det finns också en kommunalt ägd tomt i närheten av Lysekilshe­mmet som kan bli aktuellt. Dessutom undersöker vi om det går att bygga nya bostäder i ett område på Slätten som har namnet Revolvern. Där vill vi i första hand bygga bostäder i det området som passar för barnfamilj­er, säger Christina Johansson, vd på Lysekilsbo­städer.

Utbyggnade­n av raffinader­iet kommer även också att innebära ökad trafik på vägarna. Företrädar­e från Lysekils kommun har nyligen varit i kontakt med Trafikverk­et och diskuterat vad som kan göras för att få en bättre standard av länsväg 161.

– Vi har också haft en diskussion om länsväg 162, säger Jan-olof Johansson.

”Det finns ett antal områden för tillfällig­t boende som vi håller på att titta närmare på.”

JAN-OLOF JOHANSSON (S)

PREEMRAFF TOGS I drift 1975 och hette då Scanraff. Det fanns planer på att bygga ytterligar­e ett raffinader­i med namnet Statsraff men den satsningen genomförde­s aldrig. När raffinader­iet togs i drift 1975 producerad­es i första hand villaolja och bränsle till fartyg. I dag är merparten av det bränsle som tillverkas bensin och diesel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden