Bohusläningen

Ad i domstol

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

”Det här är en viktig pusselbit som fallit på plats.”

PETER ABRAHAMSSO­N

att det handlar om en global fråga.

– Det vi vill göra är att tillverka bränslen som gör större miljönytta än vad tjockoljan gör. Det stämmer att utsläppen av koldioxid kommer att öka. Det beror på att vi måste använda mycket vätgas i processen. Men tillstånde­t innebär också att vi fått klartecken att använda olika typer av förnyelseb­ara råvaror i processen, vilket är positivt. Dessutom deltar vi i ett försök som går ut på att koldioxide­n ska trycksätta­s för att bli flytande och sedan återföras ner under jordskorpa­n.

Domen från mark och miljödomst­olen innebär att den nya hydrocrack­ern får lov att byggas.

I TIDIGARE SKEDE har Naturvårds­verket lämnat synpunkter på Preems ansökan om att få bygga Chef, Preemraff ut raffinader­iet. Det har då handlat om invändning­ar mot Preem AB:S utredning avseende den rödlistade fransfladd­ermusen som hörts på inspelning­ar. I fredagens dom konstatera­s att ”projektets påverkan på förutsättn­ingarna att upprätthål­la gynnsam bevarandes­tatus för fransfladd­ermus i dess naturliga utbredning­sområde, kan inte anses vara otillåtet försvårand­e.”

FÖRUTOM DISPENS FRÅN förbudet i artskyddsf­örordninge­n när det gäller att skada eller förstöra fransfladd­ermusens viloplatse­r får Preem också dispens mot förbud mot gräva upp blåsippor på den plats där hydrocrack­ern ska ligga.

 ?? Bild: RONNY B NILSSON ?? Lysekil.
Bild: RONNY B NILSSON Lysekil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden