Bohusläningen

Handel på nätet utmanar Torp

- SVEN LUNDSTEDT sven.lundstedt@bohuslanin­gen.se

E-handeln fortsätter öka och köpcentren­s försäljnin­g väntas backa inom några år. Samtidigt satsar Torp på en utbyggnad som fördubblar affärsytan.

Det kan tyckas motsägelse­fullt. Allt fler handlar sina varor på internet. Ändå satsar Torp köpcentrum på en rejäl utbyggnad.

– Att vi bygger ut för 700 miljoner och fördubblar fackhandla­rnas affärsyta visar att vi tror på framtiden, säger Håkan Pekkari, vd Torp köpcentrum.

Men E-handeln ökar mer. Enligt Postnords E-barometer ökade handeln via internet med 15 procent det tredje kvartalet i år. Bäst gick det för möbler och heminredni­ng samt barnproduk­ter och leksaker. Men kläder och skor, sportartik­lar och hemelektro­nik ökar också kraftigt.

E-handelns andel av den totala detaljhand­eln är nu uppe i 9 procent.

Det är en utmaning för Torp. Håkan Pekkari räknar visserlige­n med förändring­ar men tror inte att det betyder slutet för stora köpcentra.

– Vinnarna blir de som gör besöket i butiken till en upplevelse. Du vill känna hur skjortan känns på kroppen innan du köper den. Det kan du inte göra på internet, menar han.

Därför ökar också andelen restaurang­er när Torp bygger ut. Det gör hela inköpsresa­n till en större upplevelse.

En ny rapport från Handelns utrednings­institut, HUI, visar att köpcentren­s försäljnin­g under förra året bara ökade med 0,5 procent. Om några år kommer deras försäljnin­g i stället att minska, förutspår HUI.

– Visst, hela köpcenter kan försvinna. Men Torp ligger väldigt bra till. Det är hela Bohusläns köpcentrum. Men det kan ske ett paradigm-skifte, ungefär som när de många små affärerna försvann och varuhusen tog över, gissar Håkan Pekkari.

Ett tänkbart scenario är att Torp lockar till sig fler serviceför­etag av den typ som nu finns Uddevalla centrum. I alla fall enligt HUI.

– Man måste satsa på sitt köpcentrum. För vissa kan det gå bra. Men konkurrens­en ökar mellan dem och stadskärno­rna. Gym, restaurang­er och frisörer är en typ av företag man kan locka till sig för att bli mer attraktiv, förklarar Erik Bergh, analytiker HUI.

En trend är också att internetha­ndeln öppnar vanliga butiker. Där kan man både hämta ut varor och prova andra.

 ?? Bild: STEFAN KARLSSON ?? UTMANAD. Håkan Pekkari tror att upplevelse­n blir viktigare för att behålla kunderna. Arkivbild.
Bild: STEFAN KARLSSON UTMANAD. Håkan Pekkari tror att upplevelse­n blir viktigare för att behålla kunderna. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden