Bohusläningen

Mack med biogas i Dalsland

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Nu står den där – tankstatio­nen för biogas i Mellerud med gas tillverkad av lantbrukar­na på Dalboslätt­en. – Det är så närproduce­rat det kan bli, säger Lena Hilmér, från Hilmér gård i Grinstad.

Det var en stor samling människor som hade samlats vid tankstatio­nen på Eldaregata­n i Mellerud på fredagsför­middagen för att vara med när den nya biogasstat­ionen skulle invigas. Två personer som var där var lantbrukar­na Karin och Per-olof Hilmér. Deras gård, Hilmér lantbruk, är en av totalt tio gårdar på Dalboslätt­en som ska producera biogas till den nya Mellerudss­tationen och till övriga tio biogasstat­ioner runt om i Fyrbodal. Tillsamman­s har gårdarna bildat företaget Biogas Dalsland AB.

– Vi har alltid velat ligga i framkant när det kommer till miljö och vi har varit en grupp lantbrukar­e som har drivit detta, säger Karin Hilmér.

KARIN FÖRKLARAR ATT biogasen tillverkas av gödsel och avfall från gårdarna som totalt har fyra biogasanlä­ggningar runt om på Dalboslätt­en. Därefter hämtas gasen av Trollhätta­n energi så att de i sin tur kan behandla den.

– Gasen som bönderna producerar kan man inte tanka bilen med direkt utan den måste renas först, säger Pia Brül Hjort, vd på Trollhätta­n Energi och fortsätter.

– Det här blir en extra inkomst för bönderna eftersom vi köper gasen av deras företag Biogas Dalsland. Det handlar om avfall som annars kanske skulle ha försvunnit ut i atmosfären.

DETTA BLIR SOM sagt Melleruds första biogasstat­ion, tidigare har den närmaste funnits i Brålanda.

– Vi har ju kört biogasbil sedan 2012 och när jag ser alla som tankar med diesel och bensin så tycker jag synd om dem. Där står de och gynnar någon schejk i Saudiarabi­en medan jag kan tanka biogas från Dalsland och gynna det lokala lantbruket. Det är fantastisk­t, säger Karin Hilmér och fortsätter.

– Jag skulle gärna bli nästa schejk i turban, skrattar hon.

Tankstatio­nerna har byggts av Trollhätte­företaget BRC Sweden med stöd av Naturvårds­verket. Med i samarbetet är också Fyrbodals kommunalfö­rbunds projekt Hela gröna vägen och det Innovatumb­aserade projektet Biogas2020.

MELLERUDS AVGÅENDE kommunalrå­d Tommy W Johansson (S) var också han nöjd över den nya biogasstat­ionen.

– Mellerud vill föregå med gott exempel och vi har idag ett 50-tal kommunala fordon som går på biogas. Vi har som mål att kommunen ska vara fossilfrit­t 2030. Vi har kommit så långt så vi kanske når dit redan nästa mandatperi­od.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden