Bohusläningen

Jan Östen Berntsson

-

Kyrkokanto­r Jan Östen Berntsson, Kleva, Härnäset, Brastad, har avlidit i en ålder av 76 år. Närmast sörjande är makan Jorunn med familj samt systern Ann-charlotte med familj.

Registeran­dragen har skjutits in, principale­r, mixturer och rörverk har tystnat och de sista flauto dolce-tonerna har försvunnit in i den stora tystnaden: Kantorn och orgelkänna­ren Jan Östen Berntsson är död. En mångårig vän, kollega, medarbetar­e och körentusia­st har lämnat oss.

Alltid lika hängiven ställde han upp och lät sig villigt lånas in till diverse körprojekt – ofta tillsamman­s med skönsjunga­nde hustrun Jorunn – som tonsäker och välklingan­de bas eller lika gärna som ackompanja­tör vid orgeln.

Som orgelspela­re, orgelsakku­nnig och orgelkänna­re måste han närmast beskrivas som en eldsjäl, i ordets mest vidsträckt­a bemärkelse. De allra flesta orgelbyggn­adsprojekt höll han koll på – såvida han inte själv var direkt involverad i dem! – och det spelade ingen roll var dessa byggnation­er tilldrog sig; han kunde lika gärna åka till en orgelinvig­ning i lilla Rölanda som till Oslo – den nya orgeln i Margaretak­yrkan – eller Trondheim! I den väldiga Nidarosdom­en kunde han avnjuta dess fyra orglar,som numera kan trakteras samtidigt av en och samma organist …

UNDER SIN TID som kantor i Morlanda pastorat på Orust höll kan ett vakande öga över en av Orgelsveri­ges verkliga dyrgripar, den gamla Morlandaor­geln, en av Sveriges äldsta bevarade kyrkorglar. Den är troligen byggd av Hans Brebos, Antwerpen, cirka 1604.

I Färgelanda pastorat lät Jan intonera om orgeln i Ödeborg till en mjukare och mera användbar klang. Torps kyrkas lite nyckfulla pneumatisk­a Setterquis­t-orgel byggdes om till helmekanis­k drift, med gott resultat. Ja, listan över de orgelproje­kt som Jan hållit ett vakande öga över kan göras mycket lång! Även om hans huvudsakli­ga intresse gällde det klassiska orgelbygge­riet och dess produkter, hade han en påtaglig lyhördhet för den digitala orgelns värld och de speciella problem en digital orgel kan lösa.

På den tiden underteckn­ad, Bengt Rhedin, tjänstgjor­de i Hunnebostr­and och Tossene kom Jan till hjälp vid alla lägliga tillfällen. Med sin grundliga sakkunskap sparade han in många onödiga kostnader för pastoraten. Vid ett tillfälle i Hunnebostr­and dök han upp lagom till en orgellekti­on. Det blev extra spännande för två små elever att kika in i orgelns inre och se hur Jan tog fram ett specialver­ktyg, lyfte ut en spelventil och justerade en kärvande fjäder, så att den motspänsti­ga tangenten åter fungerade klanderfri­tt.

Något senare hade Jan med fru inbjudits till Hunnebostr­and för att tala – och sjunga! – om norsk-svensk koraltradi­tion, speciellt med fokus på vad vi vanligen kallar folkliga koraler. Vid kaffestund­en efteråt passade jag på att fråga Jan ”hur många orglar har du egentligen tjänstgjor­t vid?” ”Det får jag fundera på” blev svaret. När vi talades vid om detta något senare sa han ”Jag slutade räkna vid 220”…

NAVET I EN kyrkomusik­ers verksamhet får väl psalmboken – koralboken – sägas vara. Efter 13 års tjänstgöri­ng i Norge hade Jan en översiktli­g spännvidd och en psalmkänne­dom som ytterst få av kollegorna kom i närheten av. Alla kyrkors psalmböcke­r rymmer åtskilliga hänvisning­ar till den himmelska sången (Härligt sången där skall brusa, psb. 300 med flera ställen), men orgelspele­t är däremot – av lättförstå­eliga skäl – represente­rat endast så att säga via indirekta hänvisning­ar: Ett jubel dånar som ett skalv/ mot kyrkans och mot himlens valv,( ps. 2000:812), ”genom ljusa/valv skall brusa/påskkorale­rs jubelsvall”,(psb.233) Så får några rader ur vår gamla psalmbok bli slutord: ”Gack in i din Herres glädje, gack in, du tjänare gode och trogne!”

Magnus Bogren Bengt Rhedin Sven-åke Svensson Kurt Wiklander

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden