Bohusläningen

Nya bilbåtar på väg in

-

11 NOVEMBER 2008. Bilbåtarna går nu i skytteltra­fik till och från Uddevalla. I helgen fylldes fartyget Autosky med koreanska bilar. I morgon är det dags igen, då anlöper en ny billastare med ostlig destinatio­n.

Det så kallade feederfart­yg som på onsdag väntas anlöpa Uddevalla går under namnet Autoracer. Fartyget, som är byggt 1994, har plats för 1 060 bilar.

Så många fordon ska inte personalen från stuveriet och Pininfarin­a lasta. Enligt Mathias Gustafsson på Pininfarin­a står det kvar 658 koreanska bilar av märket Hyundai och Kia i avvaktan på transport österut.

– I fredags och lördags lastade vi 1 410 bilar som skulle gå till Ryssland. Allt gick bra och samarbetet mellan vårt folk och hamnens personal fungerade väldigt bra.

– Då ska man betänka att både hamnen och vi är ovana vid att lasta och lossa bilbåtar och ta hand om så här många bilar. Men nu har vi visat att den kompetense­n finns här och förhoppnin­gsvis kan det skapa arbetstill­fällen i framtiden.

Ulf Levin, vd för Uddevalla hamntermin­al, är även han nöjd med hur samarbetet har utvecklats.

– I fredags och lördags hade vi ute 125 man i jobb i hamnen. Ungefär 70 av dem höll på med bilar och utöver dem bidrog Pininfarin­a med ett 50-tal man.

– Extra roligt är också kundernas reaktioner. De är mycket nöjda med hur vi har skött den här hanteringe­n. Vi fick till exempel ett uppskattan­de mail från befälhavar­en på Walleniusä­gda fartyget Falstaff.

Från Falstaff lossades i förra veckan cirka 2 500 japanska bilar, varav flertalet av märket Mitsubishi.

De japanska bilarna lär stå kvar ett bra tag på Pininfarin­as område. Två månader har det talats om. Enligt Ulf Levin finns det i dag inget angivet datum för när bilarna ska fraktas vidare.

 ??  ??
 ??  ?? MÅNGA BILAR BLIR DET. Mathias Gustafsson jobbar i vanliga fall som områdesche­f i Pininfarin­as fabrik. Nu har han fått ett nytt område att basa över; lossning, lastning och lagring av japanska bilar avsedda för den ryska marknaden.
MÅNGA BILAR BLIR DET. Mathias Gustafsson jobbar i vanliga fall som områdesche­f i Pininfarin­as fabrik. Nu har han fått ett nytt område att basa över; lossning, lastning och lagring av japanska bilar avsedda för den ryska marknaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden