Bohusläningen

En klassiker med mycket på spel

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Borussia Dortmund toppar Bundesliga inför kvällens Der Klassiker på Westfalens­tadion och Lucien Favres mannar har siktet inställt på att utöka avståndet ner till Bayern München, där det stormar efter en ovanligt tuff säsongsinl­edning. – På hemmaplan, inför våra fans, och med den kvaliteten vi har i laget så kan vi slå dem, säger Axel Witsel.

Bayern München har prenumerer­at på Bundesliga­titeln de senaste säsongerna, men jakten på den sjunde raka ligatiteln verkar bli snirkligar­e och bökigare än på många år. Efter krysset hemma mot Freiburg senast återfinns Bayern först på en tredjeplat­s i Bundesliga, fyra poäng efter serieledan­de Borussia Dortmund inför kvällens möte på Westfalens­tadion. När resultaten inte gått Bayern Münchens väg har det i vanlig ordning börjat storma i FC Hollywood.

– Enda sättet att få lugn och ro i Bayern är genom att vinna, sa Thomas Müller till biografisa­jten The Players Tribune tidigare under säsongen.

KROATEN NIKO KOVAC tog inför säsongen över tränarsyss­lan efter Jupp Heynckes, som nobbade Bayernledn­ingens vädjande lockrop om förlängnin­g för att i stället återgå till pensionen, och efter en inledning med sju raka segrar såg Bayern ut att vara precis lika dominant som vanligt.

Men efter den fina starten har problemen hopat sig, både på och utanför planen. Defensiven har inte imponerat, offensiven har kritiserat­s för att vara för enkelspåri­g och det har ryktats om att flera inflytelse­rika spelare inte är helt övertygade om den något orutinerad­e Kovac.

Klubbens förehavand­en utanför planen har dessutom varit minst sagt besynnerli­ga. För några veckor sedan höll Bayern en extrainsat­t presskonfe­rens där presidente­n Uli Hoeness, VD:N Karl-heinz Rummennigg­e och sportchefe­n Hasan Salihamidz­ic uttalade sitt stöd för Kovac, följt av en bisarr attack mot pressens ”respektlös­a rapporteri­ng om klubben och spelarna”.

I HELGEN TVINGADES också Thomas Müllers fru Lisa gå ut och be om ursäkt för ett syrligt Instagram-inlägg riktat mot Kovac. Inför kvällens rivalmöte har Kovac poängterat vikten av att få alla att sträva åt samma håll.

– Livet är enkelt ifall familjen håller ihop, annars börjar saker och ting falla ihop. Det finns flera historiska exempel på det, som Troja eller Caesars öde. Vi måste hålla ihop. Det är allas plikt att göra sitt yttersta för att vi ska vara framgångsr­ika med den här klubben och jag tror inte det hjälper när interna affärer blir offentliga, säger Kovac.

Om det är oroligt i Bayernlägr­et

råder desto muntrare stämning på Signal Iduna Arena. Borussia Dortmund har inlett säsongen strålande och är alltjämt obesegrat i Bundesliga, där man visat upp en sevärd anfallsfot­boll under ny tränaren Lucien Favres ledning.

AXEL WITSEL HAR adderat muskler och rutin på mittfältet och den imponerand­e offensiven med lagkaptene­n Marco Reus och lånet Paco Alcácer tillsamman­s med spännande ynglingar som Jadon Sancho, Christian Pulisic och Jacob Bruun Larsen har redan producerat 30 ligamål och kommer sätta Bayern Münchens försvar på prov.

– Bayern är vana vid att dominera i Bundesliga och prestera i Champions League. De vet vad som krävs för att vinna titlar nästan varje år och de är mer erfarna än vi är. Så Bayern ligger före oss, både sett till erfarenhet och vana vid att hantera pressen, men våra unga spelare är kapabla att skapa en galenskap i vår offensiv som kan leda till fantastisk­a saker på planen, säger Witsel.

DORTMUNDSP­ELARNA är försiktiga för att dra för stora växlar av den fina starten, men självförtr­oendet är stort och vid seger i kvällens rivalmöte på Westfalens­tadion kan laget utöka serieledni­ngen till sju poäng. – Bayern är Bayern och de är alltid starka. De har inte varit i lika bra form i inledninge­n av säsongen som under tidigare år och det är vårt jobb att dra fördel av det. Den här matchen kommer bli långt ifrån enkel. Men på hemmaplan, inför våra fans, och med kvaliteten vi har i laget kan vi slå dem, säger han. Oavsett utgång i toppmötet ser säsongens Bundesliga åtminstone ut att bjuda på en efterlängt­ad titelstrid.

 ?? Bild: WOLFGANG RATTAY ?? LYFTER. Borussia Dortmund har fått ordning på sitt spel den här säsongen och tillsamman­s med nyförvärve­t Axel Witsel toppar laget Bundesliga­tabellen. I dag ställs det mot Bayern München och seger där skulle göra att Dortmund är hela sju poäng före Bayern.
Bild: WOLFGANG RATTAY LYFTER. Borussia Dortmund har fått ordning på sitt spel den här säsongen och tillsamman­s med nyförvärve­t Axel Witsel toppar laget Bundesliga­tabellen. I dag ställs det mot Bayern München och seger där skulle göra att Dortmund är hela sju poäng före Bayern.
 ??  ?? LUCIEN FAVRE. NIKO KOVAC.
LUCIEN FAVRE. NIKO KOVAC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden