Bohusläningen

Snart avgörs det – tre gulddraman vi minns

- MARIE CARLSSON/TT

Efter AIK:S missade chanser att avgöra allsvenska­n i ett tidigare skede har det nu kokats ner till de allra sista 90 minuterna. Stockholms­klubben har fortfarand­e Sm-guldet i egna händer på söndag – men Norrköping har inte gett upp hoppet. Här är tre andra gulddraman under 2000-talet som avgjorts i sista omgången.

2009

AIK och IFK Göteborg möts i en direkt avgörande sista match på Gamla Ullevi. Blåvitt, med fördelen att ha hemmaplan, står inför matchen på 57 poäng – AIK, som kan spela på resultatet, på 58.

Det blir en rysare där IFK Göteborg tar ledningen i den 32:a minuten genom Thomas Olsson och för en stund är Sm-guldet i hemmalaget­s händer. Men AIK reser sig. Antonio Flávio står för kvittering­en innan trotjänare­n Daniel Tjernström kommer in från bänken och sätter 2–1 till AIK i den 85:e minuten.

IFK Göteborg har guldläge inför den avslutande omgången – men även Djurgården har chansen. Men till skillnad från Djurgården håller Blåvitt nerverna i styr och gör det man ska hemma mot Trelleborg. Pontus Wernbloom nickar in 2–0 i den 35:e minuten vilket gör saken mer eller mindre klar redan där och då.

Samtidigt behöver nämligen Djurgården, på samma poäng men fyra mål efter IFK inför slutomgång­en, få till en storseger mot ett redan avhängt Brommapojk­arna. Men Stockholms­laget får inte ens med sig en seger utan faller tungt med 0–1. Malmö kniper guldet från Janne Anderssons Halmstad

Inför sista omgången leder Halmstad allsvenska­n, på samma poäng som Malmö FF men med bättre målskillna­d. Några lyckosamma minuter för Malmö gör att laget förstör guldfesten för Janne Andersson som då tränar Halmstad.

I Malmö skjuter Jon Inge Höiland in en straffretu­r som innebär 1–0 till MFF mot Elfsborg. Nästan exakt samtidigt kvitterar IFK Göteborg borta mot Halmstad – ett resultat som liksom det i Malmö står sig vilket gör att guldet går till MFF.

AIK snuvar Göteborg på guldet

IFK Göteborg klarar pressen

 ?? Bild: DRAGO PRVULOVIC ?? SLUTSEGRAR­E. Jon Inge Höilands (underst) straffretu­r i mål gav Malmö FF Sm-guldet 2004 efter en rafflande slutomgång.
Bild: DRAGO PRVULOVIC SLUTSEGRAR­E. Jon Inge Höilands (underst) straffretu­r i mål gav Malmö FF Sm-guldet 2004 efter en rafflande slutomgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden