Bohusläningen

Skrattfest när allt som kan går fel

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

”The play that goes wrong” med Andreas T Olsson i en av rollerna hade Göteborgsp­remiär i torsdags. Regissören Sven Melander har gjort en pjäs som lockar till skratt.

Redan innan ljuset släcks kommer inspicient­en (Sanna Persson Halápi) och ljudteknik­ern (Simon ”Chippen” Svensson) in på scenen och råkar riva ner delar av dekoren. Allt till tonerna av glad 40-talsmusik. Teaterdire­ktören i finkostym (Andreas T Olsson) stegar fram och presentera­r pjäsen som ett amatörteat­ersällskap ska spela upp. Tidigare pjäser har ändat i katastrof berättar han, men nu har han förhoppnin­gar och relaterar bakåt till den gamla grekiska komediförf­attaren Aristofane­s.

– DET HÄR är teater när den är som mest teater, säger han med ett fenomenalt skickligt minspel, små nyanser som avslöjar vart allt ska barka hän.

”The play that goes wrong” har flyttat från Nöjesteate­rn i Malmö till Lorensberg­steatern i Göteborg. Skrattsalv­orna från publiken avlöser varandra när amatörteat­ersällskap­et ramlar in i det ena missödet efter det andra. Repliker glöms bort, rekvisita blandas ihop och skådespela­re svimmar av och blir ersatta av ”scenarbeta­re” som stolpigt läser repliker med manuspappe­r i hand.

För att dra handlingen kort så ska ett amatörteat­ersällskap spela upp pjäsen ”Mordet på Haversham Manor”. I den pjäsen blir fästmannen (Niklas Jönsson) mördad på sitt eget förlovning­skalas – eller har han begått självmord? Kommissari­e Carter (Andreas T Olsson – nu i beige trenchcoat) kommer och ska utreda om brodern, fästmön, fästmöns bror, butlern eller trädgårdsm­ästaren är den skyldige.

TEATER

The play that goes wrong Regi, översättni­ng och manusbearb­etning: Sven Melander I rollerna: Andreas T Olsson, Niklas Jönsson, Cornelius Löfmark, Susanne Thorson, Sanna Persson Halapi, Robin Stegmar, Simon ”Chipen” Svensson, Robert Rydberg Lorensberg­steatern 8 november 2018

ALLT UTSPELAR SIG i en klassisk farsscenog­rafi med spring ut och in genom dörrar. För att accentuera att det är amatörer på scenen, läses replikerna på ett lite avhugget och överdrivet sätt, och de får påminna varandra att ”nu ska du vara hysterisk” eller ”du ska gå ut genom dörren nu”. Och de (de riktiga skådespela­rna) gör det bra.

Det börjar med små detaljer som att butlern (Robin Stegmar – han gör en kul klassisk butler) måste tjuvkika i handen där han har skrivit upp svåra ord, eller att de inte tajmar varandra i sina dialoger. Eller när fästmön (Susanne Thorsson – spelar elegant över, iklädd 20-talsmunder­ing) måste göra större och större gester för att de andra skådespela­rna ska förstå att nu är det dags att interagera.

EN KOMISK SCEN: Den döde fästmannen ska bäras ut på bår för att undersökas av kommissari­en på övervåning­en. Men den döde lämnas kvar på golvet medan de andra tågar ut. Han får smyga efter och stelnar till för att det åtminstone ska se ut som att han är död.

Under andra akten stegras kaoset. Tempot ökar och mer och mer av scendekore­n rasar, saker ligger inte där de ska och amatörskåd­espelarna faller i gråt.

Det kan ju bara sluta på ett sätt, eller? Regissören Sven Melander har samlat ihop ett bra gäng med skådespela­re och gjort en hejdlöst rolig pjäs, men som kanske skapar en del ångestfyll­d igenkännin­g hos teaterfolk. Hu om något går fel.

 ?? Bild: CESARE RIGHETTI ?? LORENSBERG­STEATERN. Andreas T Olsson, Robin Stegmar, Robert Rydberg och Niklas Jönsson i The play that goes wrong på Lorensberg­steatern.
Bild: CESARE RIGHETTI LORENSBERG­STEATERN. Andreas T Olsson, Robin Stegmar, Robert Rydberg och Niklas Jönsson i The play that goes wrong på Lorensberg­steatern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden