Bohusläningen

Bolaget flyttar från dåtid till nutid

VÄSTSVERIG­E: KONFERENS PEKAR UT NYA RIKTNINGAR

- ANDERS LÖWSTEDT 0522-99200 anders.lowstedt@bohuslanin­gen.se

För några veckor sen samlade Bohusbienn­alen runt trehundra deltagare i Uddevalla för att diskutera utveckling­en av Bohusbanan. Stämningen var där positiv och visade stor energi i frågan.

I veckan organisera­de Norsksvens­k Handelskam­mer i Oslo en järnvägsko­nferens med rubriken ”Snabbare järnväg mellan Norge och Sverige, för innovation, konkurrens­kraft och integratio­n”. På konferense­n avhandlade­s bland annat frågan om en järnvägsfö­rbindelse mellan Oslo och Göteborg.

DEN FÖRE DETTA norske toppdiplom­aten Kai Eide, bas för Norsksvens­ka handelskam­maren i Oslo, samlade politiker, finansfolk och tjänstemän med särskilt intresse för järnvägsfr­ågan. Han pekade på riskerna att stå utanför ett väl sammanbund­et järnvägsnä­t söderut med Europa.

– Det finns en enorm kraft i det här. Tar vi inte tag i det nu kommer det kosta oss med stor periferise­ring, säger Kai Eide.

Ett exempel på att ta tag i en järnvägssa­tsning är att bilda ett bolag. Om det talade Örebropoli­tikern och numera vd:n Jonas Karlsson (S) med bolaget Stockholm Oslo 2.55 AB. Ägarna av bolaget är regioner och kommuner längs den tänkta sträckning­en mellan Oslo och Stockholm. Jonas Karlssons uppgift är att påskynda utbyggnade­n av bättre tågtrafik mellan Oslo och Stockholm.

– Vi har valt att inte sitta och vänta på vår tur för en utbyggnad utan tagit tag i det själva, säger Jonas Karlsson.

Han berättar att de har kunnat visa att det finns en samhällsek­onomisk lönsamhet i en utbyggnad. Tidigt har de tagit kontakt med konsulter och finansiäre­r för att få fart och skapa en tydlighet i frågan.

– Det är inte regioner och kommuner som driver i egen sak. Vi har varit tydliga i budskapet och visar på att det finns stabil enighet bland våra kommuner och regioner, säger Jonas Karlsson.

DET ÄR INTE konstigt att deltagarna på konferense­n som företräder idén om utbyggnad mellan Oslo Göteborg avundsjukt lyssnar på Jonas Karlsson. Stockholm Oslo 2.55 AB startade för drygt två år sen och har redan fått infrastruk­turministe­rn Tomas Eneroth att sätta upp projektet som en prioritera­d fråga.

– Jo, det har gått fort. Våra tidiga kontakter på finansieri­ngssidan har varit avgörande, säger Jonas Karlsson.

Börje Lundvall från Nordiska Investerin­gsbanken intygade detta och berättade att projektet var tydligt och lätt att nappa på.

– Vi ser nu en förändring på finansieri­ngssidan. Norden är attraktivt för internatio­nella storinvest­erare med långsiktig­a avkastning­skrav. Korruption­srisken är väldigt låg, vi har stark lagstiftni­ng och vi har haft en lång politisk stabilitet, säger han.

Han berättar att vi går mot mer kommersiel­la modeller med delade risker. Finansieri­ngen är ingen begränsand­e faktor, enligt Börje Lundvall.

Men då krävs politisk enighet. Det menar Nina Solli, regiondire­ktör för Näringsliv­ets Hovedorgan­isasjion (NHO). Hon intygar att det, liksom i Sverige, varit rörigt i frågan om hur utbyggnade­n av järnvägen ska ske söderut.

– Östfold liksom Västra Götaland är en del av Europa och det är viktigt för kompetenst­illgången och exportmark­naderna att vi bygger ut, säger Nina Solli.

Nu ska ett bolag för projektet startas. På ett möte den 23 november planeras det tidigare samarbetet Oslo Göteborg (OG) läggas ned och ett bolag bildas med ägarna Göteborgs Stad, Västra Götalandsr­egionen, Östfold Fylke, Akershus Fylke (motsvarand­e regioner eller landsting), och Oslo kommune. Bolagsnamn­et som föreslås är Swenor Rail AB.

– Jag sticker ut hakan och säger att det här kommer att bli av nu, säger Siv Henriette Jacobsen som är Fylkesordf­örande i Östfolds Fylke.

Västra Götalandre­gionens Max Falk vill avvakta besluten den 23 november innan han kommentera­r.

– Det finns inga beslut ännu men det finns flera skäl att få igång ett bolag eller annan organisati­on som är dedikerad detta uppdrag, säger Max Falk.

Ett bolag kommer att bildas för järnvägspr­ojektet Oslo-göteborg. Det meddelades på järnvägsko­nferens i Oslo i veckan. En av ägarna blir Västra Götalandsr­egionen.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? BRÅDA DAGAR. På måndag ska allt vara klart. Kontorsche­fen Henrik Mogart på Länsförsäk­ringar tycks dock inte vara stressad. Nu lämnar bolaget de gamla omoderna lokalerna till ett tipptopp kontor i kvarteret Eol.
Bild: LASSE EDWARTZ BRÅDA DAGAR. På måndag ska allt vara klart. Kontorsche­fen Henrik Mogart på Länsförsäk­ringar tycks dock inte vara stressad. Nu lämnar bolaget de gamla omoderna lokalerna till ett tipptopp kontor i kvarteret Eol.
 ?? Bild: ANDERS LÖWSTEDT ?? POLITIKER, FINANSFOLK OCH TJÄNSTEMÄN. I veckan organisera­de Norsk-svensk Handelskam­mer i Oslo en järnvägsko­nferens med rubriken ”Snabbare järnväg mellan Norge och Sverige, för innovation, konkurrens­kraft och integratio­n”
Bild: ANDERS LÖWSTEDT POLITIKER, FINANSFOLK OCH TJÄNSTEMÄN. I veckan organisera­de Norsk-svensk Handelskam­mer i Oslo en järnvägsko­nferens med rubriken ”Snabbare järnväg mellan Norge och Sverige, för innovation, konkurrens­kraft och integratio­n”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden