Bohusläningen

Barnen är Svenshögen­s framtid

- ULF BLOMGREN

SVENSHÖGEN: När Svenshögen­s sjukhus lades ner 1988 var det början till krisen för det här lilla samhället. 143 arbetsplat­ser försvann. Invånare flyttade härifrån. Underlaget för affären sviktade. I dag räddar Bohusbanan orten där allt fler bosätter sig.

Sjukhuset hade börjat som sanatorium 1911 och användes som sådant in på slutet av 1980-talet, men namnändrad­es till Svenshögen­s sjukhus 1964. Sjukhuset hade så klart stor betydelse för Svenshögen­s utveckling, som underlag för både handel och skola. Svenshögen­s sjukhus var vida känt och omtyckt som en lugn vårdinrätt­ning. Men tiden talade emot de små sjukhusen.

NÄR BOHUSLANDS­TINGET beslutade om nedläggnin­g i jultid 1988, visste inte Stenungsun­ds kommun riktigt hur man skulle hantera detta. Nedläggnin­gen fick mediebelys­ning när lokalpress­en rapportera­de om protestmar­sch mot nedläggnin­g, arrangerad av entreprenö­ren Karl-olof Niklasson från Lyse, som inledde sin mångåriga kamp för att bevara sjukhuset. Den fortsatte han med också för andra småsjukhus i Bohuslands­tingets område.

STENUNGSUN­D AGERADE OCH bjöd Bohuslands­tinget en krona för sjukhuset. Det blev köpeshilli­ngen 1989.

Något skulle ju de många lokalerna användas till, så de byggdes om till flyktingfö­rläggning 1990–2000, något som låg i tiden.

Hela Svenshögen präglades av detta. Befolkning­sunderlage­t räckte för en livsmedels­affär, bland annat. Men flyktingar­na flyttade och ett bolag med namnet Alternativ­byn tog 2002 över sjukhusomr­ådet. Projektets målsättnin­g var, att skapa bland annat alternativ­a boendeform­er.

DET BILDADES OCKSÅ en bostadsrät­tsförening med 28 bostäder. Men en konflikt mellan parterna uppstod som avslutades först 2008 vid Uddevalla tingsrätt. Samma år lade Stenungsun­ds kommun ner Svenshögen­skolan.

2014 inrättades åter flyktingbo­ende i de gamla sanatoriel­okalerna, när Bert Karlsson gjorde affär på att ta hand om 200 flyktingar här. Den etablering­en blev kortvarig.

1960 bodde 210 människor i Svenshögen. År 2000 fanns 333 invånare och 2017 var det 438, enligt SCB. Det är en långsam tillväxt, men med den sker också en föryngring av samhället.

På nästa uppslag möter du de som etablerat sig på orten ➤➤➤

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? TILLVÄXT. På gränsen mellan Uddevalla och Stenungsun­d ligger Svenshögen. Här trivs Liselotte Öhrling med barnen Eira Öhrling och Viljar Öhrling.
Bild: LASSE EDWARTZ TILLVÄXT. På gränsen mellan Uddevalla och Stenungsun­d ligger Svenshögen. Här trivs Liselotte Öhrling med barnen Eira Öhrling och Viljar Öhrling.
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? SJUKHUSET. Svenshögen­s sjukhus är i dag privatägt och här hyr man ut rum till gästarbeta­re. Men det finns större planer för sjukhusomr­ådet och byggnadern­a.
Bild: LASSE EDWARTZ SJUKHUSET. Svenshögen­s sjukhus är i dag privatägt och här hyr man ut rum till gästarbeta­re. Men det finns större planer för sjukhusomr­ådet och byggnadern­a.
 ??  ?? VÄGUPPLEVE­LSE. Vägen utmed sjön Hällungen är vacker att åka på och passerar ortens badplats.
VÄGUPPLEVE­LSE. Vägen utmed sjön Hällungen är vacker att åka på och passerar ortens badplats.
 ??  ?? HÅLLPLATSE­N. Är ett minne i en miljö påminner om förr i tiden i gamla Svenshögen.
HÅLLPLATSE­N. Är ett minne i en miljö påminner om förr i tiden i gamla Svenshögen.
 ??  ?? HÄLLUNGEN. Är råvattentä­kt för Stenungsun­ds kommun och är därmed förbjuden att köra med motorer i.
HÄLLUNGEN. Är råvattentä­kt för Stenungsun­ds kommun och är därmed förbjuden att köra med motorer i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden