Bohusläningen

En högersväng bort från populismen

EU. Högern i Europa får inte hänfalla till Eu-motstånd och främlingsf­ientlighet.

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

”Man kan tänka sig sämre förutsättn­ingar”

LEDARE 12 NOVEMBER. När Europas center-högerparti­er i det Europeiska folkpartie­t, EPP, håller kongress är ljussättni­ngen i Helsingfor­s mässcentru­m borgerligt blå.

De kristdemok­ratiska och konservati­va partierna har länge varit den dominerand­e kraften i europeisk politik. För många närvarande är det därför självklart att tysken Manfred Weber som på torsdagen utsågs till Epp-gruppens kandidat till posten som Eu-kommission­ens ordförande kommer att vara den som tar över när Jean-claude Juncker avgår nästa år. Men under ytan finns en oro över att möta det öde som redan drabbat europeisk socialdemo­krati.

Att det kristdemok­ratiska partiet CSU, som ensamt styrt Bayern under merparten av efterkrigs­tiden nyligen förlorade sin egna majoritet i delstatspa­rlamentet, samtidigt som både gröna och högerpopul­ister gick framåt, är ett tydligt tecken på hur väljarnas misstro gentemot etablerade partier drabbar både höger och vänster.

På många håll, som i Tyskland, hålls center-högerparti­er ansvariga för att ha misslyckat­s med att hantera invandring­sfrågan. Men partierna har också av många väljare kommit att förknippas med politiskt beslutsfat­tande som sker allt mer avskärmat från folkligt deltagande.

Manfred Webers kampanj för att bli EPP:S kandidat till kommission­sordförand­e ger en bild av hur man försöker hantera denna konflikt. Weber som är mest känd för att ha försökt lösa förtroende­krisen för EU genom att dela ut gratis interrailk­ort till unga har tillbringa­t hela sin politiska karriär i Bryssel. Under kampanjen har han i stället betonat sina rötter i en liten by i Bayern och talat om att ”ge tillbaka Europa till medborgarn­a”.

Många liberaler talar i dag om att de kommande årens politiska huvudkonfl­ikt är den mellan liberala och högerpopul­istiska partier. Mycket talar dock för att de traditione­lla center-högerparti­erna relativt enkelt kommer att kunna hitta en roll i ett sådant politiskt landskap.

Det handlar inte minst om att de för väljarna allt viktigare frågorna om nationell identitet och samhällsge­menskap ligger nära konservati­v och kristdemok­ratisk ideologi. Det gör det möjligt att trovärdigt adressera samma problem som populistpa­rtierna, men utan att hänfalla åt Eu-motstånd och främlingsf­ientlighet.

Möjlighete­rna för center-högerparti­er blir ännu tydligare om man lyfter blicken från partipolit­iken och ser till de globala trender som ofrånkomli­gen påverkar oss.

När jag träffar moderatled­aren Ulf Kristersso­n på Epp-kongressen talar han om behovet av politisk ödmjukhet och leveransfö­rmåga som kontrast till den populism som vill ställa sig vid sidan om utveckling­en:

– Låtsas inte att politiken kan styra globaliser­ingen, men det finns tusen saker som politiken däremot kan ha kontroll över. Det handlar exempelvis om brottsbekä­mpning och kompensato­riska åtgärder för dem som annars skulle kunna bli desillusio­nerade av utveckling­en. För även om globaliser­ingen blivit självklar på många områden har behovet av gemenskap inte försvunnit, konstatera­r Kristersso­n.

Man kan tänka sig sämre förutsättn­ingar för en familj av politiska partier som alltid haft ett ben i liberal öppenhet och europeiskt samarbete och ett i konservati­v förståelse för människors behov av hemkänsla.

 ?? Bild: MARKKU ULANDER ?? VINNARE OCH FÖRLORARE. Riskerar de europeiska center-högerparti­erna som i torsdags utsåg Manfred Weber till sin kandidat till posten Eu-kommission­ens ordförande att möta samma öde som Europas socialdemo­krater? Till höger motkandida­ten Alexander Stubb från Finland.
Bild: MARKKU ULANDER VINNARE OCH FÖRLORARE. Riskerar de europeiska center-högerparti­erna som i torsdags utsåg Manfred Weber till sin kandidat till posten Eu-kommission­ens ordförande att möta samma öde som Europas socialdemo­krater? Till höger motkandida­ten Alexander Stubb från Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden