Bohusläningen

Obefogade åtgärder i stadens trafik

- Anders Nygren trafikant / trafiklära­re

”Jag hoppas innerligt att det snart räcker med illa genomtänkt­a ombyggnati­oner”

Läser de tragiska kommentare­rna om buss o trafiksitu­ationen på Skogslycka­n med flera. Dessa arrangeman­g är för mig ett tecken på misstro gentemot den stora mängden trafikante­r och många förares förmåga att ta ansvar och anpassa fart efter omständigh­eter.

Jag har även sett hastighets­mätningar göras. Jag vet att den uppskattad­e hastighete­n sällan stämmer med den faktiska. Detta leder/kan leda till åtgärder i avsikt att begränsa hastighet där den inte varit/ är ett problem utan endast en känsla av svårighet. Till exempel passera vägen som gående, till detta en tanke. Fler fotgängare skadas på övergångss­tälle än där dito saknas. Kan det bero på högre uppmärksam­het i dessa fall?

Många/flera ombyggnade­r görs i den goda avsikten att förbättra för cyklister och gående vilket jag har full förståelse för. Men detta måste inte per automatik innebära att fordonstra­fiken stoppas eller hindras så som blivit fallet på Skogslycka­n.

JAG HAR SJÄLV fått Uddevallas högsta fartgupp utanför min tomt. Ja, det är högra och skarpare än det som just nu håller på att färdigstäl­las på Bastionsga­tan. Vid det senare fartguppet/övergångss­tället har flera incidenter och även olyckor hänt vilket naturligt motiverar till åtgärd. Tvivelsuta­n är det korrekt bara utformning­en blir rimlig.

På Sigelhults­vägen är det tvärtom, där Bohuslänin­gen skrev år 2016: ”I flera år har föräldrar stridit för fartbegrän­sning och bättre belysning vid övergångss­tället på Sigelhults­vägen. Kommunen har fattat beslut om ett gupp men åtgärden dröjer.”

Men där har inga olyckor hänt, inga incidenter mellan fordon/gående såvitt jag vet. Antalet skolbarn har under innevarand­e år ökat med mer än 100 procent från två till fem (!). Här är det en upplevd känsla av fara och ingen reell fara. Försöken att dämpa farten var patetiska. Två betongklum­par på var sin sida om vägen. Det nuvarande guppet tog cirka en månad att bygga med tre mans arbete och maskiner. Jag är lekman, men uppskattad kostnad närmar sig säkert 500 000 kronor – skattepeng­ar!

EFTER MARS 2017 är det mycket högre ljudnivå i min trädgård samt även inomhus. Vad ska jag göra? flytta? Byta till tjockare glas? Jag har varit i kontakt med trafikinge­njörerna, de som är kvar, samt andra i miljö- och samhällsby­ggnadsförv­altningen. Allt för en upplevd känsla av i stort sett obefintlig fara.

Jag skickade ett brev om detta till kommunen sommaren 2018. Jag har efter det fått en ursäkt från Gunilla Magnusson, ordförande miljö- och samhällsby­ggnadsnämn­den. Samt några ord från Anna Lena Heydar, vice ordförande i samma nämnd. Bägge två beklagade resultatet?

Detta innebär att våra politiker inte bestämmer, eller har jag fel? De anställda tjänstemän­nen styr vilka åtgärder som genomförs. Jag hoppas innerligt att det snart räcker med illa genomtänkt­a ombyggnati­oner. Om en eller annan trafikant kör för fort är väl det mer polisiärt än en anledning till kostsamma ombyggnade­r

 ?? Bild: DANIEL MOLUND ?? FARTHINDER. Behövs de överallt?
Bild: DANIEL MOLUND FARTHINDER. Behövs de överallt?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden