Bohusläningen

C och L fortsätter sabotera försöken att bilda regering

- Lennart Svensson Uddevalla

I min insändare den 8 oktober beskrev jag hur L och C med Annie Lööf i spetsen omedelbart gjorde det omöjligt för Ulf Kristersso­n att lyckas med sitt sonderings­uppdrag. Det var första spiken i kistan för Alliansen att ta makten. När talmannen den 5 november på goda grunder gett Kristersso­n ett nytt uppdrag, nämligen att låta riksdagen pröva hans möjlighet att bli vår nye statsminis­ter. Då verkar C och L vilja slå in spik nummer två i Allians-kistan eftersom de inte tänker ge sitt stöd till Kristersso­n. För att återigen försöka rädda ansiktet är det beroende på att SD skulle få för stor makt. Annie Lööf liksom Jan Björklund ondgör sig över att hon inte fått talmannens uppdrag att djupsonder­a en annan regeringsb­ildning.

Båda partiledar­na sätter sin tilltro till stödet från Miljöparti­et, främst företrätt av Isabella Lövin som i ett tidigt skede ansåg att Annie Lööf skulle vara en lämplig statsminis­terkandida­t. C och L kritiserar talmannens bedömning av läget alldenstun­d han gett Kristersso­n uppdraget att

”Nu visar hon inte heller tillit till sina Allians-kollegor”

låta riksdagen pröva hans möjlighet att bilda regering med honom som statsminis­ter.

Miljöparti­et fick i valet 16 mandat. Om alla fyra Allians-partierna skulle ställa upp bakom Annie Lööfs regeringsu­nderlag, vilket inte alls är självklart i rådande situation, innebär det tillsamman­s 159 mandat. Fortfarand­e en minoritets­regering med stöd av vem? Stefan Löfven och S är som alltid makthungri­ga och har regeringsd­uglighet. Inget stödparti åt en Allians-regering har klart deklarerat­s.

Det är dags för C och L att nyktra till! C:s valmanifes­t genomsyrad­es av begreppet ”framåt”. Det verkar som framförall­t Annie Lööf vill framåt ända till statsminis­terposten. Här citeras ett uttalande av Annie Lööf:

”Jag vill se ett samhälle som håller ihop. Byggt på tillit och samarbete.”

Att hon inte respektera­r valresulta­tet och inte har tillit till SD vet vi sedan tidigare men nu visar hon inte heller tillit till sina Allians-kollegor och ej heller till talmannen. Ett självförtr­oende i särklass men var finns ödmjukhete­n?

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? LÖÖF & KRISTERSSO­N. Inte en så dynamisk duo i nuläget.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT LÖÖF & KRISTERSSO­N. Inte en så dynamisk duo i nuläget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden