Bohusläningen

Vem äger historien?

- TL

Läste i Bohuslänin­gen den 12 oktober att drottning Ulrika Eleonora inte är välkommen att närvara då vi ska uppmärksam­ma en händelse som tilldrog sig i Uddevalla för 300 år sedan.

Det handlar om sorgetåget med den döde Karl XII som anlände till staden den 13 december 1718 och att vid en fältriksda­g i Uddevalla två dagar senare kungens syster hälsades som drottning av Sverige. En fältriksda­g som ses som inledninge­n på det kungliga enväldets avskaffand­e och ett första stapplande steg mot demokrati. Men sånt historiskt trams, kungar och krig, är väl inget för oss upplysta nutidsmänn­iskor att manifester­a – eller?

Vare sig vi vill det eller inte så har vi en gemensam historia. Om den kan man tycka vad man vill, men att göra som i vissa totalitära stater censurera och skriva om historien för att den ska anpassas för vissa syften är väl oss ändå fjärran. Nej, här tar vi istället på oss moderna glasögon och med vår kunskap eller brist på kunskap betraktar vi en historisk händelse ur vårt egna perspektiv och drar sedan lättvindig­t slutsatsen att, nej det här är inte min historia.

Men för att nu förstå varför drottning Ulrika Eleonora inte är välkommen får gå tillbaka i historien till den 13 december 2017 då Uddevalla kommunalfu­llmäktige hade möte (för det var väl då det hände/tände/ vände?).

Ursprunget var en motion av två M-politiker, som gick ut på att tydliggöra kända personer och/ eller händelser som har anknytning till Uddevalla. I motionen angavs som exempel händelsern­a runt Karl XII likfärd och balsamerin­g 1718.

Troligen tyckte någon/ några att det av kommunstyr­elsen framlagda förslaget hade inkommit från fel håll eller också hade man tagit del men ej förstått syftet. Men inte nog med det, förslaget fick dessutom bifall av företrädar­e för Sverigedem­okraterna.

Nu var måttet rågat och en uppbragt V-representa­nt ställde i ett yttrande frågan vad Karl XII gjort för Uddevalla. Svaret gav Vrepresent­anten själv - nada! [Spanska, betyder ”inget”. Red anm] Och det var ju onekligen sant, för han var ju död och dessutom hade han ju också hål i huvudet.

Nästa yttrande var från en S-representa­nt som mycket riktigt påpekade att det inte bara skulle vara uddevallaf­ödda som skulle uppmärksam­mas, utan att också många invandrare under århundrade­nas lopp bidragit till stadens historia och som förtjänade att lyftas fram.

Slutligen påtalade nästa S-representa­nt vikten av att inte glömma genuspersp­ektivet. Det har ju funnits många duktiga kvinnor också. Som ett exempel lyftes en före detta ordförande i Kommunalar­betarförbu­ndet fram.

Vilka lärdomar och slutsatser kan vi nu dra av detta för att få veta vad en skulptur i Uddevalla får föreställa om vi ska vara politiskt korrekta. Kungligt – nej! Invandrad – ja! Invandrad riskkapita­list – nej! Man – tveksamt! För smal och lättklädd kvinna – nej!

Som tur är finns ett utmärkt förslag – en anonym textilarbe­terska (som inte heter Ulrika och som inte har en bror som är kung) som vänder sin slitna kappa efter vinden från väster (läs vänster) och som på trötta ben släpar sig hemåt efter 14 timmars hårt arbete i en girig kapitalist­s syfabrik.

Dessa bortglömda och anonyma människor förtjänar visst att lyftas fram ur historiens dunkel, liksom drottning Ulrika Eleonora och en skjuten kung. Så om vi för ett kort ögonblick inte låter den personliga politiska åskådninge­n styra, så behöver det ena inte utesluta det andra. För det är det som jag trodde känneteckn­ade demokrati och jämställdh­et. Men jag har kanske fel.

 ??  ?? ULRIKA ELEONORA. Drottninge­n blir inte staty i Uddevalla.
ULRIKA ELEONORA. Drottninge­n blir inte staty i Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden