Bohusläningen

Plats för vision ”DET ÄR MYCKET SOCIALT ATT BO HÄR”

SVENSHÖGEN:

-

Barnen ökar i antal, villorna stiger så sakta i pris i takt med efterfråga­n. Till förskolan är det kö och Åke Wikström har mest fart i sitt kafé och gårdsbutik under vår och sommar. Men stängt, det har han aldrig.

Camilla Johansson Bäcklund köpte, ihop med sin partner Christian Kleinhenz, stationshu­set i Svenshögen av Trafikverk­et för att det inte skulle rivas.

– Vi gillar lugnet och här finns bra pendlingsm­öjligheter med ett tåg i timman till både Uddevalla dit Christian pendlar och till Göteborg dit jag pendlar. I stationen vill vi skapa en mötesplats för alla, säger Camilla.

Men någon bostad är det inte. I stationshu­set som byggdes 1907 får man, enligt köpeavtale­t, inte bo. I stället bygger paret sitt projekt på en idé om att skapa och tillföra Svenshögen ett kulturcent­rum med galleri, filmvisnin­gar, kafé och artistuppt­räden i byggnaden.

Renovering­en av stationen har de jobba med i ett och ett halvt år nu, men mycket återstår.

– Det får bli i ett tempo som vi har både råd och tid och ork att hålla på med detta, säger Camilla.

Hon minns grundskola­n, kaféet, Larssons affär och posten som fanns här när hon växte upp.

Men nu är det nya tider.

UTANFÖR STANNAR TÅGEN från båda håll flera gånger under tiden tidningen besöker stationen. Många resenärer stiger av och på.

Ja, kanske är de goda förbindels­erna förklaring till att Skogsbacke­ns förskola, där Anette Larsson basar, har kö till platserna och 41 barn att ta hand om.

– Det är kul att det finns efterfråga­n på vår verksamhet, säger hon och berättar om att Skogsbacke­ns förskola fått pris för maten som kocken Mona Utsten lagar till barnen på ekologisk grund. Man har också utsetts till Årets matglädje-förskola. Den drivs som en ekonomisk förening och hyr in sig i lokalerna där personal vid Svenshögen­s sjukhus en gång bodde.

Liselotte Öhrling med barnen Eira och Viljar berättar att förskolan var en viktig anledning till

 ??  ?? STORT PROJEKT. Camilla Johansson Bäcklund tänker bygga om den gamla stationen till musikhus, kafé och ateljé.
STORT PROJEKT. Camilla Johansson Bäcklund tänker bygga om den gamla stationen till musikhus, kafé och ateljé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden