Bohusläningen

Och tillväxt

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

att hon och hennes man valde att bosätta sig i Svenshögen.

– Vi ville bort från storstaden för ungarnas skull och började med att hyra ett hus, men nu blir vi här och vi tycker också om den ekoinspira­tion som råder i Svenshögen.

DÄR SPELAR ÅKE Wikström en viktig roll som under många år drivit både gårdsbutik­en Solgläntan och ett ekokafé i Svenshögen.

– Vi vill vara ett center för hållbar utveckling, säger han som både håller kurser i odling och kör ut hemleveran­ser med odlad mat från gården eller säljer direkt på gården.

Mat från Solgläntan levereras också till många större eko-butiker i Göteborg.

– Man blir inte rik på att odla ekologiskt, men det handlar om en livsstil och en insikt om vad som håller i längden, menar Åke.

Eva Sanner som flyttat till Svenshögen från Stockholm, är författare till bland annat boken ”Naturens hemlighet”. Den handlar om människans förhålland­e till naturen. * Är en postort med adresser i flera olika kommuner, bland annat Uddevalla kommun.

* Ligger i utkanten av Stenungsun­ds kommun, med närhet till Ucklum och Ljungskile.

* Har villabebyg­gelse från huvudsakli­gen 1960- och 1970-talen.

* Järnvägsst­ationen är en av hållplatse­rna utmed Bohusbanan.

* 1898 beslutades att järnväg skulle dras genom Bohuslän. Svenshögen blev en hållplats delvis för närheten till sjön Hällungen där man kunde tanka ångloken.

* 1907 stod det nybyggda stationshu­set klart som användes till 1975.

* 1925 öppnade Göteborgs isbolag verksamhet i Svenshögen. Man sågad upp is ur Hällungen som skickades till Göteborg med tåg.

* 1960 var invånarant­alet 210. I fjol bodde här 438 personer. Hon berättar att hon fått inspiratio­n till flera böcker av att bo nära skog och sjö det intresse för ekologisk odling och leverne som är spritt på många händer i Svenshögen.

– Det är också mycket socialt att bo här i Svenshögen.

HON ÄR ORDFÖRANDE i föreningen Omställnin­g Hällungen som bland annat stöttar lokala projekt. Ett sådant som många hoppas på är att det gamla sjukhusomr­ådet använda till något livgivande för orten. Byggnadern­a ägs sedan några år helt av Harry och Andreas Nikunen.

De planerar för en klätterpar­k och nöjespark med tillhörand­e boende, kanske restaurang­er och butiker med hela världen som målgrupp.

– V har fått positivt förhandsbe­sked för att bygga parken, säger Harry Nikunen.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ??
Bild: LASSE EDWARTZ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden