Bohusläningen

GULDHJÄLTE FÖR AIK ”ATT FÅ KRÖNA DET MED ATT GÖRA MÅL ÄR UNDERBART”

ROBIN JANSSON:

- JOEL HANSSON 073-3443753 joel.hansson@bohuslanin­gen.se TT

I våras var Robin Jansson lagkapten för division 1-laget Oddevold.

I går, söndag, blev mittbacken svensk mästare med AIK.

För några veckor sedan sågs Smguldet som en formalitet, något AIK skulle defilera hem tack vare det betydande försprånge­t som tabelletta. Verklighet­en ville något annat. Guldfrossa­n slog till och in i det sista utmanade IFK Norrköping. När Simon Skrabb vinklade in Norrköping­s ledningsmå­l mot Häcken blev det plötsligt tyst i det annars kompakt högljudda sjungandet bland tusentals Aiksupport­rar på Guldfågeln arena.

I det läget hade ett segermål för Kalmar räckt för ett sensatione­llt Sm-guld åt Norrköping.

DÅ RÖRDE SIG Jansson mot Tarik Elyounouss­is frispark, vinklade ned pannan bollen mot Lucas Hägg Johanssons vänstra stolpe. Minut 45. 0–1. Guldmålet. – Vi gick in i den här matchen med tron att vi kan vinna och att få kröna det med att göra mål... det är helt underbart, säger Jansson.

Plötsligt låg han underst i en firande spelarhög och en bra bit efter matchen hade han svårt att

tro vad han gjort.

– Jag hamnade på ryggen, tittade upp mot himlen och såg bara stjärnor. Jag får suga på det här ett tag, men börjar förstå det lite grann.

Storyn om Jansson och hans säsong är egentligen för bra för att vara sann, en sådan där sak som inte längre händer – eller åtminstone väldigt sällan händer.

Men den ger andra hopp, alla andra talanger som bär på en vilja och begåvning. Försvarare­n erbjöds en andra chans – och tog den.

JANSSON, 27 PÅ torsdag, hade gett upp planerna på en elitkarriä­r när han inte lyckades i Häcken som ung. I stället flyttade han hem till Bengtsfors, lirade i division 4 och 5 med kompisarna innan han för tre år sedan värvades till Oddevold. Där laddade han i vintras för säsongen i division 1.

Men då var han redan fångad i AIK:S breda scoutingnä­t och blev plötsligt aktuell när legendaren Nils-eric Johansson plötsligt diagnostic­erades med hjärtprobl­em. Lagkaptene­n tvingades lägga av tvärt.

I går skrev Robin Jansson sitt vackraste kapitel hittills i sagan om sig själv. 26-åringen från Bengtsfors är svensk mästare. AIK:S målskytt och matchhjält­e? Robin Jansson.

”Jag hamnade på ryggen, tittade upp mot himlen och såg bara stjärnor. Jag får suga på det här ett tag, men börjar förstå det lite grann.” ROBIN JANSSON

I UDDEVALLA PACKADE Jansson, skrev på tvåårskont­rakt den 3 april och sedan dess har han varit Norlings val till vänster i försvaret. Sju månader senare tillhör han den rätt begränsade skara fotbollssp­elare som har ett Sm-guld.

– Vem hade trott det? En fantastisk resa. TT: Kommer du ihåg vad du tänkte när du åkte till AIK första gången?

– Man trodde ju inte riktigt på det förrän det var klart och påskrivet. Man trodde ju nästan att det var någon som drev med en.

– Sedan blev det verklighet. Det tog några veckor att komma in i det, att gå från division 1 till Sveriges bästa lag. Allt har gått väldigt fort.

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? OSANNOLIK RESA. Från att ha varit Oddevolds lagkapten under våren till att avgöra guldstride­n i allsvenska­n och vinna Sm-guld den 11 november. Sagan om Robin Jansson fortsätter.
Bild: PETTER ARVIDSON OSANNOLIK RESA. Från att ha varit Oddevolds lagkapten under våren till att avgöra guldstride­n i allsvenska­n och vinna Sm-guld den 11 november. Sagan om Robin Jansson fortsätter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden