Bohusläningen

Spelutveck­larna vill inte glorifiera kriget

SPEL: FÖRSTA VÄRLDSKRIG­ET SKILDRAS PÅ ETT NYTT SÄTT

-

11-11: Memories retold är långt ifrån det första spelet som utspelar sig under första världskrig­et. Men titeln skiljer sig från majoritete­n av dem på ett väldigt grundlägga­nde sätt.

– Det handlar om att högtidligh­ålla krig snarare än att glorifiera det som vissa spel gör. Många handlar om att springa omkring och skjuta folk, vilket såklart sker i krig. Men det är bara en liten del, och inte en del som vi vill förmedla kolla här, det här är kul, säger George Rowes på animations­företaget Aardman.

SPELETS HANDLING KRETSAR kring två personer. Kanadensar­en Harry, vars röst görs av Elijah Wood, och tysken Kurt (Sebastian Koch) som båda påverkas av kriget från olika håll. Deras sammanflät­ade öde utgör handlingen­s grundstomm­e.

– Vi kan inte ta upp allt. Spelaren upplever kriget genom de två personerna och deras situation med familj och vänner och valen de ställs inför. Genom deras livsöden resonerar hela kriget och alla miljoner som påverkades, säger Yoan Fanise på franska Digixart som gjort spelet tillsamman­s med brittiska Aardman.

Förutom en mer finstämd och emotionell handling sticker spelets grafiska stil ut. Brittiska Aardman ligger bakom bland annat Wallace & Gromit och har jobbat för att särskilja spelet visuellt.

– Vi ville göra något som hade bas i den konstnärli­ga stil som existera-

Ett fredsspel, säger utvecklarn­a om krigsskild­ringen 11-11: Memories retold. Förhoppnin­gen är att låta spelare uppleva första världskrig­et och i förlängnin­gen krigsspel på ett helt nytt sätt. – Det handlar om att plocka fram berättelse­rna igen, att den typen av splittring som förekommer just nu i världen kan leda till ohyggliga saker, säger producente­n George Rowes.

 ??  ?? ANNORLUNDA SPEL. 11-11: Memories retold utspelar sig under första världskrig­et, men är inte något traditione­llt krigsspel. Den speciella grafiska stilen par år sedan en film till brittiska armémuseet med en liknande handmålad stil.
ANNORLUNDA SPEL. 11-11: Memories retold utspelar sig under första världskrig­et, men är inte något traditione­llt krigsspel. Den speciella grafiska stilen par år sedan en film till brittiska armémuseet med en liknande handmålad stil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden