Bohusläningen

Nödvändig utbyggnad av Preemraff

- KARL AF GEIJERSTAM

LEDARE 12 NOVEMBER. Utsläppen av koldioxid från Preemraff kommer att öka rejält. Det står klart efter att mark- och miljödomst­olen gett tillstånd till en historiskt stor utbyggnad av raffinader­iet.

Domen som kom i fredags ger tillstånd till att öka den totala genomström­ningen av råvaror (olja) från 11,4 miljoner ton till 13,9 miljoner ton. Koldioxidu­tsläppen kommer att öka från 1,7 miljoner ton koldioxid till 3,4 miljoner ton.

Preemraff behöver bygga ut eftersom marknaden för svavelhalt­ig tjockolja kommer att försvinna. IMO (Internatio­nal Maritime Organizati­on), ett Fn-organ, har beslutat om en skärpning av svavelhalt­en i bunkerolja för fartyg. De skärpta reglerna innebär att världens sjöfart kommer att bli renare och leda till mindre svavelhalt­iga utsläpp. Detta är i grunden bra för miljön. Den olja som det inte finns avsättning för på världsmark­naden kan då raffineras till andra bränslen, som diesel och bensin.

Det är klart att mer önskvärt vore att marknaden för diesel och

bensin också blev mindre. Men så länge den finns kommer det att finnas raffinader­ier som behöver framställa bränslena. Preemraff arbetar dock också med att utveckla förnyelseb­ara bränslen, som företaget också gör intensiv reklam för.

Så visst är det ett dilemma, men att Preemraff producerar bränslena under svenska miljölagar torde nog vara en god lösning ur ett globalt perspektiv.

Ur ett lokalt perspektiv innebär utbyggnade­n stor skillnad för Lysekil. Omkring 15 miljarder ska investeras och 1 000–2 000 personer kommer att behövas under ett flertal år. Den lokala arbetsmark­naden kommer inte att kunna tillgodose detta behov, utan troligen kommer det många arbetare från utlandet. Detta har också skett vid tidigare perioder av upprustnin­gar och ombyggnade­r på raffinader­iet, men inte utan problem. År 2005 beslutade Preemraff att betala ut avtalsenli­ga löner till 200 arbetare från Thailand. Det visade sig att den italienska entreprenö­ren anlitade ett företag som lurade sina anställda, utan Preemraffs vetskap.

Ett frågetecke­n är att ägaren Mohammed Al-amouidi fortfarand­e är frihetsber­övad av den saudiska regimen. Så länge hans öde är ovisst är det väl inte troligt att Preemraff väljer att starta projektet. Men det är en senare fråga. Överklagan­den kan försena den juridiska processen, som alltså är långt ifrån färdig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden