Bohusläningen

Sommargäst­er bara kostar

-

Vart tar all skatt på ”turistpeng­ar” och de delårsboen­des fastighets­avgifter och andra intäkter vägen? Ja, inte många ören kommer kommunen tillgodo, som de ju påskiner allt som oftast.

Då ju de flesta näringsidk­are sommartid och sommarjobb­ande ungdomar kommer utsocknes ifrån och betalar skatt där de bor. Det enda som kommer samhället tillgodo är väl de kommunala parkerings­avgifterna. Blev lite chockerad över att man basunerar ut att man minsann i mig kommer att få 370 000 kronor mer per år med den utökade parkerings­planen nästa år. Detta måste ju vara en droppe i havet för att reparera och underhålla allt slitage som de delårsboen­de och turisterna åsamkar, utan att betala ett enda öre för sig i skatt. De bofastas hyresintäk­ter från turisterna täcks oftast av fribeloppe­t för uthyrning.

Inte att undra på att äldrevårde­n inte kan tillgodose­s utan kraftiga nerdragnin­gar måste ske samt att man är och rycker

”Detta måste ju vara en droppe i havet”

i skolorna för nerläggnin­g titt och tätt, då man till exempel lägger mycket pengar i ”badgästomr­ådena” (där ingen ortsbo bor) med bland annat ny knottbeläg­gning av gator, när man inte ens har råd att fylla igen ”potthålen” i asfalten på de gator, där den betalande mantalsskr­ivna ortsbefolk­ningen bor.

Jag fick en siffra häromdagen att de mantalsskr­ivna utgör cirka 9 000 personer i kommunen och de delårsboen­de utgör 10 000 personer. Inte att undra på att man på hösten kan höra sången ”Nu slocknar åter ljusen på vår lilla ort”, då de delårsboen­de inte har råd att ha någon lågenergil­ampa tänd i fönstren ens. Fast å andra sidan sett är det ju energibesp­arande och man lätt kan se att här bor någon som inte betalar skatt i kommunen.

Lars från Sotenäset

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? SNART SLOCKNAR DET. Solnedgång över Kungshamn.
Bild: LASSE EDWARTZ SNART SLOCKNAR DET. Solnedgång över Kungshamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden