Bohusläningen

Nytt försök hitta försvunnen man

BOHUSLÄN: I tio år har Peter Larsson från Uddevalla varit spårlöst försvunnen. De anhöriga lever i en påfrestand­e ovisshet och nu gör Missing People ett försök att hitta honom.

- SANDRA DIVINYI sandra.divinyi@gp.se

BROTT: Peter Larsson är spårlöst försvunnen. I tio år har nu hans barn, syskon och föräldrar levt i ovisshet – något som tär på dem alla. – Det är en sorg som hela tiden tynger en, säger hans syster Ann-louise. Nu gör Missing People ett försök att hitta honom.

Den 13 oktober 2008 kom inte Peter Larsson till jobbet. Sedan fick familjen höra att en vän sett brytmärken på ytterdörre­n på huset i Ljungskile. Då åkte systern Annlouise dit.

– Jag kände att det var något som hade hänt.

Hon kontaktade även polisen som sökte igenom huset. Men Peter var inte där. Däremot fanns Peters mobil, dator och plånbok med tiotusenta­ls kronor i kontanter kvar i bostaden.

Ann-louise har beskrivit det som att det enda stället där det såg

ut som att det varit tumult var i sängen.

– Det var så läskigt allting, säger Ann-louise.

PÅ EN FILM från Peters övervaknin­gskamera syns en bil röra sig utanför huset under brottsnatt­en.

– Den största sannolikhe­ten är att de som färdas där har med försvinnan­det att göra, har Sten-rune Timmersjö, chef för polisens utredninga­r av grova brott i Fyrbodal, tidigare berättat.

Polisens teori är att Peter förts bort mot sin vilja och mördats. Men trots intensivt sökande har Peter fortfarand­e inte hittats.

– Det har gått tio år nu. Vi vill ha svar. Vi vill ha en kropp att begrava så vi får en plats att gå till och sörja honom på, säger Ann-louise.

För familjen är det oerhört jobbigt att Peter inte har återfunnit­s.

– Det blir inte bättre, utan snarare värre. Eller värre... det går inte över. Vi får aldrig någon ro. Mamma och pappa är gamla och jag känner lite panik över att de inte ska få ett svar.

Ann-louise säger att tankarna på Peter alltid finns där. Familjemed­lemmarna blir ständigt påminda om den älskade pappan, brodern och sonen.

– Peter älskade snön. När årets första snö kom, då rann tårarna. Och varje gång det hittas likdelar, skelettdel­ar eller liknande så tänker vi ”nu kanske det händer något”.

I ett första steg vill de anhöriga att Peter hittas. I nästa steg vill de såklart att de som ligger bakom försvinnan­det och hans död ska få ett straff.

– Vi vill ha reda på sanningen. Det är en sorg som hela tiden tynger en, säger Ann-louise.

MISSING PEOPLE HAR nu engagerat sig i fallet.

– Vi mår gott av att något sker, att någon jobbar med det. Det ger hopp naturligtv­is, säger Annlouise.

Kenneth Edström från Missing People Fyrbodal är en av de som engagerat sig i fallet.

– Vi kanske kan bidra på något sätt. Tio år är väldigt lång tid att leva i ovisshet, säger han.

Missing People har inlednings­vis lagt ut ett Facebook-inlägg med informatio­n om att de söker uppgifter som kan leda till att Peter hittas.

– Vi kommer att leta, men i det här läget samlar vi på oss så mycket informatio­n vi kan för att se om vi kan hitta några områden som vi kan titta extra på, säger Kenneth Edström och fortsätter:

– När, var och med vad vi letar går vi inte ut med eftersom det är ett så speciellt ärende.

FAMILJEN VÄDJAR OM att de som har minsta lilla aning om var Peter kan vara ska kontakta Missing People.

– När det gått så här många år kanske det är någon som tycker att de kan berätta för oss, men inte vill berätta för polisen vad de vet. Det kan vara lättare att kontakta oss, säger Kenneth Edström. Får man vara anonym?

– Ja absolut. För oss är infor-

”Det har gått tio år nu. Vi vill ha svar. Vi vill ha en kropp att begrava så vi får en plats att gå till och sörja honom på” ANN-LOUISE syster till försvunne Peter Larsson

mationen det viktiga. Vi behöver inte veta vem det är som berättar för oss. Sedan får vi värdera vad en anonym informatio­n är värd kontra informatio­n där man vet vem som berättar.

Familjen träffar också polisen då och då och pratar om fallet.

– Vi får in tips om Peter Larsson. Vi följer upp de tipsen efter bästa förmåga, säger Sten-rune Timmersjö.

ARBETSBELA­STNINGEN FÖR GROVA brott-gruppen i Fyrbodal är mycket hög. Just nu arbetar de exempelvis med mordet på Hvb-hemmet i Trollhätta­n och ett mord i Vänersborg. Då får utredninge­n kring Peter Larssons försvinnan­de stå åt sidan:

– Vi hinner inte jobba aktivt med det. Flera gånger har vi pratat om att vi ska göra ett omtag. Det är några saker som inte är riktigt fullföljda, vi skulle behöva hålla några förhör till eller göra några utrednings­åtgärder. Men så händer något nytt i vårt område och då blir det lagt åt sidan, säger Timmersjö.

Han ser positivt på att Missing People nu engagerar sig. Timmersjö säger att de gärna hade hjälpt Missing People med att peka ut områden där de bör söka.

– Men vi har inget sökområde. Tyvärr.

Familjen kopplar ihop Peters försvinnan­de med en rad händelser, som de upplevde som hotfulla, som inträffade en tid innan han försvann. Men det var inte bara vid dessa tillfällen de kände av Peters rädsla.

– Han tittade hela tiden över axeln, säger Ann-louise.

Men han pratade aldrig med familjen om vad som tyngde honom. Familjen förstår dock att han måste ha varit inblandad i något.

– Man kan göra mycket fel, men man kan ju rätta till det på andra sätt. Ingen är värd att dö för det, har hans dotter tidigare uttryckt.

SYSKONEN OCH BARNEN pratar mycket om Peter och försvinnan­det. Det hjälper dem. Ann-louise berättar att det ibland kan vara svårt att förstå att det är på riktigt och att det drabbat dem.

– Man får en tankeställ­are och kan inte riktigt tro att det är sant. Det är vår bror. Han är verkligen borta. Hur kan en människa bara försvinna?

 ?? Bild: HENRIK BRUNNSGÅRD ?? SAKNAR PETER. Ann-louises bror Peter försvann spårlöst 2008. Nu engagerar sig Missing People i fallet.
Bild: HENRIK BRUNNSGÅRD SAKNAR PETER. Ann-louises bror Peter försvann spårlöst 2008. Nu engagerar sig Missing People i fallet.
 ?? Bild: PRIVAT ?? TIO ÅR. Peter Larsson har varit försvunnen sedan oktober 2008.
Bild: PRIVAT TIO ÅR. Peter Larsson har varit försvunnen sedan oktober 2008.
 ?? Bild: ARKIV ?? HUSET. Peter Larsson försvann från sitt hus i Ljungskile. Hans plånbok, dator och mobiltelef­on fanns kvar i huset, och det fanns brytmärken på dörren.
Bild: ARKIV HUSET. Peter Larsson försvann från sitt hus i Ljungskile. Hans plånbok, dator och mobiltelef­on fanns kvar i huset, och det fanns brytmärken på dörren.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden