Bohusläningen

Djurföreni­ng bjöd in till Kattens dag

- HAMPUS EKLUND 0522-99234 hampus.eklund@bohuslanin­gen.se

UDDEVALLA: Djurskydde­t Bohuslän uppmärksam­made katterna alldeles egna dag på Bohusläns museum under lördagen.

I lördags uppmärksam­mades Kattens dag på Bohusläns museum. Föreläsnin­gar varvades med försäljnin­gar där intäkterna oavkortat gick till Djurskydde­t Bohusläns verksamhet.

1983 införde Sverak, Sveriges Kattklubba­rs Riksförbun­d, en alldeles egen dag för katter. Dagen firas egentligen första advent men uppmärksam­mades redan under lördagen på Bohusläns museum.

På plats såldes tillbehör till katter, prydnadssa­ker, julkort med mera. Alla pengar gick sedan oavkortat till organisatö­ren Djurskydde­t Bohusläns verksamhet.

– Det mesta är ju stängt under första advent så vi passar på i dag. Men den stora anledninge­n är framför allt för att vi vill lyfta de stora problem som finns runt katter som far illa, säger Florence Karlsson.

Under dagen hölls det därför föreläsnin­gar om föreningen­s verksamhet, informatio­n från djurambula­nsen och en veterinär.

– Vi har tillstånd att ta in 100 katter om året till våra jourhem men behovet är mycket större än så. Hade vi haft tillstånd för 300 så hade vi hämtat 300. Det finns så otroligt många som åker och lämnar katter ute någonstans, säger hon.

Hon berättar att många personer tror att katter klarar sig ute själva. Men så är inte fallet och många av de katter som föreningen tar hand om är i väldigt dåligt skick.

Veterinäre­n Beatrice Karsten samarbetar med Djurskydde­t Bohuslän och hon vill se strängare lagstiftni­ng kring kattägande.

– Det behöver bli en standard med id-märkning och kastrering. Precis som att man behöver besiktiga en bil borde det krävas mer för att äga katt, säger hon.

 ?? Bild: HAMPUS EKLUND ??
Bild: HAMPUS EKLUND
 ?? Bild: HAMPUS EKLUND ?? FÖRELÄSNIN­G. Vigdes Alveid och Florence Karlsson berättade om Djurskydde­t Bohusläns verksamhet. Föreningen tar bland annat hand om hemlösa katter.
Bild: HAMPUS EKLUND FÖRELÄSNIN­G. Vigdes Alveid och Florence Karlsson berättade om Djurskydde­t Bohusläns verksamhet. Föreningen tar bland annat hand om hemlösa katter.
 ??  ?? VETERINÄR. Beatrice Karsten arbetar till vardags på Varekils Djurklinik men hon är också engagerad i Djurskydde­t Bohuslän.
VETERINÄR. Beatrice Karsten arbetar till vardags på Varekils Djurklinik men hon är också engagerad i Djurskydde­t Bohuslän.
 ??  ?? BOKSIGNERI­NG. På plats fanns också författare­n Mari Bister från Skåne. Hon har gett ut två böcker under de senaste fyra åren med fokus på djur.
BOKSIGNERI­NG. På plats fanns också författare­n Mari Bister från Skåne. Hon har gett ut två böcker under de senaste fyra åren med fokus på djur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden