Bohusläningen

Höjd skatt på sparande är inte liberal politik

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 3 DECEMBER. Hur ska vi utjämna inkomstski­llnaderna? Den frågan ställer sig LO i ”Program för omfördelni­ng”, en delrapport i fackförbun­dets Jämlikhets­utredning. Svaren kommer också. LO förespråka­r en skatterefo­rm där framför allt kapitalink­omster ska beskattas ”rättvisare” – det vill säga högre – än idag. Det är en ambition som Socialdemo­kraterna delar. I valrörelse­n talade både Stefan Löfven och finansmini­ster Magdalena Andersson (S) om höjd kapitalska­tt, fast utan att förklara hur det ska gå till. (Expressen 23/8)

LO:S PROGRAM ÄR inte helt utan poänger. Man har exempelvis rätt både i att kapitalbes­kattningen behöver göras mer likformig, och i att särskilt fastighets­beskattnin­gen behöver ses över. Sedan fastighets­skatten ersattes med en kommunal avgift 2012 är Sverige det land i hela OECD som beskattar fastighete­r lägst.

Det tar dock inte lång tid innan LO hoppar vidare till galen tunna. Förbundet förespråka­r inte bara att arvs- och gåvoskatte­n ska återinföra­s, utan att den dessutom ska göras progressiv. På längre sikt vill man också återinföra en förmögenhe­tsskatt.

DESSA SKATTER AVSKAFFADE­S på goda grunder. Förmögenhe­tsskatten var lätt för de rikaste att komma undan, samtidigt som vanliga villaägare ansågs förmögna och fick extra skatt. På samma sätt som med arvsskatte­n skapade den incitament att flytta kapital bort från Sverige, särskilt på ålderns höst, vilket bara de mest resursstar­ka kunde göra. Arvsskatte­n försvårade också generation­sskiften i småföretag. Det sistnämnda erkänner även LO, bara för att ignorera den uppenbara slutsatsen och föreslå en arvsskatt ändå.

MAN KAN FRÅGA sig hur LO:S ambitioner rimmar med det pågående försöket för Stefan Löfven (S) att sy ihop ett regeringsu­nderlag tillsamman­s med Liberalern­a och Centerpart­iet. Som framgått av Annie Lööfs och Jan Björklunds kravlistor är sänkta skatter på jobb och företagand­e, inklusive sänkta marginalsk­atter, viktiga prioriteri­ngar.

Kommer de kunna acceptera att S, påjagade av LO, vill kompensera de sänkningar­na med höjda skatter på sparande, arv, förmögenhe­ter och fastighete­r?

Det låter inte särskilt troligt. Och skulle man trots allt komma överens om en sådan märklig hybrid mellan höger och vänster skulle den knappast göra lapptäcket till skattesyst­em bättre fungerande. Sverige behöver inte bara en skatterefo­rm, utan sänkta skatter totalt sett.

 ?? Bild: ROBIN HALDERT/TT ?? SER RÖTT. LO vill återinföra arvsskatte­n och förmögenhe­tsskatten, och höja skatterna på kapitalink­omster.
Bild: ROBIN HALDERT/TT SER RÖTT. LO vill återinföra arvsskatte­n och förmögenhe­tsskatten, och höja skatterna på kapitalink­omster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden