Bohusläningen

Ta ansvar för bostadsmar­knaden

-

Bostadsmar­knaden i Sverige har i dag stora brister. Det byggs fel typ av bostäder, unga kommer inte in på bostadsmar­knaden och äldre bor kvar i för stora bostäder för att undvika flyttskatt. Därför krävs långsiktig­a lösningar och Västra Götalands riksdagsle­damöter måste ta sitt ansvar för en fungerande bostadsmar­knad.

Iprincip alla med inblick i bostadsmar­knaden och politiken är överens om att det stora problemet inte ligger i brist på bostäder, utan att vi snarare utnyttjar det befintliga bostadsbes­tåndet dåligt. Vi måste helt enkelt flytta på oss mer. En ökad rörlighet frigör ett stort antal bostäder, och reformer av bostadsmar­knaden bör vara betydligt billigare för samhället i stort än att enbart försöka bygga oss ur bostadskri­sen.

Syftet med ökad rörlighet är att få till fler flyttkedjo­r. Om ett äldre par flyttar från villan till något mindre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet. Barnfamilj­ens lägenhet blir då den första gemensamma lägenheten för ett ungt par, som i sin tur lämnar sina ettor där nu två ungdomar som saknade eget boende kan flytta in.

”Avreglera åtminstone delar av hyresmarkn­aden”

HÄR ÄR FEM åtgärder som Västra Götalands riksdagsle­damöter bör driva för att öka rörlighete­n och därmed skapa en bättre bostadsmar­knad:

1. Sänk flyttskatt­en kraftigt. Med en kraftigt sänkt eller till och med avskaffad flyttskatt kommer rörlighete­n att öka betydligt.

2. Trappa ned ränteavdra­gen. Med nedtrappad­e ränteavdra­g får vi en avkylande effekt på prisutveck­lingen, vilket leder till en mer balanserad bostadsmar­knad.

3. Ompröva amortering­skravet. Med den avkylande effekten av nedtrappad­e ränteavdra­g behövs inte längre det tvångsspar­ande som amortering­skraven utgör, där särskilt det skärpta amortering­skravet bör ifrågasätt­as.

4. Sänk trösklarna och underlätta för unga. Ett skattegynn­at bosparsyst­em och statligt garanterad­e startlån vid bostadsköp för unga underlätta­r deras entré på bostadsmar­knaden. Eventuellt bör de som köper sin första bostad undantas från vissa kreditregl­er.

5. Avreglera åtminstone delar av hyresmarkn­aden. Den modell som förespråka­s av Finanspoli­tiska rådet med marknadshy­ror och ett reformerat bostadsbid­ragssystem skulle bidra till att lösa svåra knutar.

Riksdagen har mer makt än den haft på länge och därmed har även varje enskild riksdagsle­damot större inflytande. Därför bör Västra Götalands riksdagsle­damöter aktivt verka för att skapa långsiktig­a lösningar för en fungerande bostadsmar­knad.

Tove Pernhult fastighets­mäklare Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden