Bohusläningen

Det bästa är att äta lagom mycket och svenskt nötkött

- Stefan Edman Biolog

”EU:S lägsta klimatpåve­rkan per liter mjölk och kilo kött”

Debatten om kött och klimat rasar vidare, nu på nytt också här i Bohuslänin­gen. Värderinga­r kring köttätande, etik och hälsa måste givetvis respektera­s fullt ut. Däremot förekommer det tyvärr ibland rena naturveten­skapliga faktafel som gör diskussion­en väldigt skev. Här några punkter, i all korthet:

1. Påverkar vårt köttätande det globala klimatet?

Svar: Ja, men bara i den utsträckni­ng som djuren vars kött jag äter är uppfödda i ett system där fossil bensin och diesel använts. Alla djur – och även växter – ”andas” ut koldioxid vid sin ämnesomsät­tning. Koldioxide­n sugs på nytt upp av gröna växter i den så kallade fotosyntes­en och blir till nya gräs och blad, som återigen konsumeras. Vi kallar det kolcykeln, en kretslopps­balans.

Det nya sedan industrial­ismen är dock att mänsklighe­ten ur jordskorpa­n tagit upp kol, olja och naturgas som för länge sedan var djur och växter och stod i balans med sin tids kolomsättn­ing i naturen. Vid sin förbrännin­g i dag – i bilar, värmepanno­r, tillverkni­ng av till exempel konstgödse­l mm – avger de koldioxid som det nu inte finns tillräckli­gt med gröna växter som kan att ta upp. Alltså hamnar denna koldioxid i atmosfären som ett nettoövers­kott – och bidrar till förändring av jordens klimat.

Tillbaka till kon och köttätande­t: Om mjölk och kött kom från djur som uppfötts på förindustr­iellt sätt, det vill säga utan dieseldriv­en traktor- och maskinkörn­ing, foder som krävs fossila bränslen, kraftfoder med mera skulle det inte ha någon påverkan alls på klimatet. Medan mjölk och kött från djur i system som kräver fossila råvaror – vilket all produktion gör idag – påverkar klimatet i varierande grad. Svensk djurhållni­ng präglas bland annat av mycket hemmaprodu­cerat foder och har därför EU:S lägsta klimatpåve­rkan per liter mjölk och kilo kött.

2. Påverkar nötdjursbe­te den biologiska mångfalden i Sverige?

Svar: Ja, utan beteshävd i svenska naturbetes­marker, strandänga­r, hagar med mera skulle en stor del av den gamla örtfloran försvinna genom antingen övergödnin­g i marken eller sly och igenväxnin­g. Det handlar alltså inte om åker/ vallbete utan ogödslade naturliga betesmarke­r, för närvarande i en areal av cirka 700 000 hektar. En viktig sak som också ofta kommer bort i diskussion­en är skillnaden mellan nötdjur i Sverige och till exempel Belgien; vi har i vårt land stora arealer naturbetes­marker som inte kan plöjas till åker utan endast lämpar sig för bete av det gräs som solen genom fotosyntes­en producerar där. Det bör vi ta vara på.

3. Behövs nötdjuren på annat sätt?

Svar: Ja, verkligen. Till exempel för att producera den naturgödse­l vi behöver för att odla de grönsaker vi behöver för att kunna öka andelen grönt i kosten. Alternativ­en till detta är i princip bara konstgödse­l, producerad med klimatpåve­rkande fossila bränslen, något vi ju vill undvika.

 ?? Bild: ANDERS HOFGREN ?? GÖDSELSPRI­DARE. Nötdjuren behövs i naturen.
Bild: ANDERS HOFGREN GÖDSELSPRI­DARE. Nötdjuren behövs i naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden