Bohusläningen

Cirkusdröm­men på Grohed lever

- HAMPUS EKLUND 0522-99234 hampus.eklund@bohuslanin­gen.se

En stor pusselbit för drömmen om att bygga en cirkusbygg­nad i Grohed har fallit på plats för Reinos vänner. Föreningen har nämligen fått ett bidrag på fem miljoner kronor beviljat av Allmänna arvsfonden.

– Det känns helt otroligt. Fem miljoner är en fantastisk grundplåt, säger Merja Henning, ordförande i Reinos vänner.

Det var i Grohed som den välkände cirkusarti­sten Karl-otto ”Reino” Andersson växte upp. Som lindansare turnerade han världen över med sin fru Elsie innan de återvände till platsen där han växte upp.

DÄR TOG DE sig an uppgiften att förmedla sina kunskaper vidare till nya generation­er. Och det är på exakt den platsen man vill bygga en ny cirkuskvar­n.

– Totalt behöver vi nio miljoner för byggnaden och nu har vi mer än hälften. Vi har varit på gång med flera parter om bidrag men det är ingen som har velat vara först. Nu kommer vi jobba för att få klart det så fort som möjligt, säger hon.

Det finns redan ritning och bygglov färdigt för en ny cirkuskvar­n. En av de som har drömt om det här allra längst är linsdansös­en Johanna Abrahamsso­n. Hon är en av de som hade äran att lära sig av ”Reino” och Elsie Andersson.

– Jag hoppade av glädje när vi fick beskedet. Det här är en dröm som håller på att förverklig­as, berättar hon.

HON HÅLLER CIRKUSSKOL­OR för barn i området under skollov. Om byggnaden blir verklighet kommer hon att fortsätta det arbetet året om.

– Då skulle vi kunna ta tillvara på det intresset som finns bland barnen och kunna föra det här arvet vidare. Det här är en stor pusselbit som har fallit på plats.

 ?? Bild: MEMET TANRISEVER ?? DRÖM. Konceptbil­d framtagen efter ritningarn­a på cirkuskvar­nen.
Bild: MEMET TANRISEVER DRÖM. Konceptbil­d framtagen efter ritningarn­a på cirkuskvar­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden