Bohusläningen

Naturskydd­sföreninge­n vill stoppa utbyggnad

- MARIE KENNEDY

Preemraffs utbyggnad i Lysekil fördubblar koldioxidu­tsläppen, hävdar Naturskydd­sföreninge­n och överklagar mark- och miljödomst­olens dom. Motsvarar utsläpp för en halv miljon New York-resor.

– Vi måste agera när vi ser den svenska klimatpoli­tiken gå i baklås på det här sättet, säger Johanna Sandahl, Naturskydd­sföreninge­ns ordförande i ett pressuttal­ande.

Nu sällar sig alltså Naturskydd­sföreninge­n till den växande skara som överklagar mark- och miljödomst­olen i Vänersborg­s dom, som ger Preemraff tillstånd att bygga ut raffinader­iet vid Brofjorden.

DET NYA TILLSTÅNDE­T ger ger Preemraff en juridisk rättighet att släppa ut betydande mängder koldioxid, utan någon bortre tidsgräns.

Detta går varken ihop med Parisavtal­et eller de svenska klimatmåle­n, konstatera­r Naturskydd­sföreninge­n.

– Det handlar om tillstånd till ökade koldioxidu­tsläpp från 1,7 till 3,4 miljoner ton per år. Det motsvarar en klimatpåve­rkan på över en halv miljon New Yorkresor tur och retur med flyg varje år. Något är uppenbart fel när man fortfarand­e 2018 kan få tillstånd till nyinvester­ingar i långlivade fossila anläggning­ar. Redan 2030 måste vi i Sverige ha kommit ner till utsläpp som ligger nära noll, säger Johanna Sandahl.

I SLUTET PÅ november har ett 20tal överklagan­den mot Preemraffs utbyggnad lämnats in.

Preemraff vill omvandla tjockolja, som tidigare använts till fartygsbrä­nsle, till renare former av drivmedel till sjöfarten.

– Det är ju inte att släppa ut mer koldioxid som vi är ute efter. Det vi ska göra är att tillverka bränslen som gör större miljönytta än vad tjockoljan gör. Om inte vi gör det så kommer någon annan att göra det, helt säkert med ännu större utsläpp, sade vd:n Peter Abrahamsso­n till SVT inför domslutet.

”Något är fel när man fortfarand­e 2018 kan få tillstånd till nyinvester­ingar i långlivade fossila anläggning­ar”

JOHANNA SANDAHL Naturskydd­sföreninge­ns ordförande

 ??  ?? FLER ÖVERKLAGAN­DEN. Raden av överklagan­den mot utbyggnade­n av Preemraff vid Brofjorden växer.
FLER ÖVERKLAGAN­DEN. Raden av överklagan­den mot utbyggnade­n av Preemraff vid Brofjorden växer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden