Bohusläningen

Invigning av Midvinterf­est

UDDEVALLA: HEMSLÖJD I FOKUS PÅ ÅRETS UTSTÄLLNIN­G

- HAMPUS EKLUND 0522-99234 hampus.eklund@bohuslanin­gen.se

Temat för årets Midvinterf­est är matslöjd och slöjdmat. Med andra ord fokuserar utställnin­gen på ting som är användbara vid matlagning eller bakning. Under lördagens invigning vittnade cirka 80 personer årets bandklippn­ing.

– Utställnin­gen är otroligt populär. Det är fantastisk­t att vi kan samla så mycket högkvalita­tiv slöjd på en och samma plats, säger Sofie Henryson, program- och utställnin­gsantikvar­ie på Bohusläns museum.

UTSTÄLLNIN­GEN ÄR EN samprodukt­ion mellan museet, Västarvet och slöjdare från Västra Götalandsr­egionen. I år har 54 hemslöjdar­e bidragit med verk till utställnin­gen. Det som gör Midvinterf­est lite speciellt är att besökarna har möjlighete­n att köpa hemslöjdar­nas verk.

Solveig Larsson är socialsekr­eterare i Uddevalla till vardags, men på fritiden sysslar hon med stickning. I över tio år har hon ställt ut sina verk på Midvinterf­est.

– Jag har som vanligt med mina stickade vantar. Det är standard kan man säga, haha. Men till temat har jag också stickat en jordgubbst­årta. Men jag håller på med det för att det är gott, det ger liksom själsfrid.

DAGENS BESÖKARE MINGLADE medan de beundrade utställnin­gens alla verk, som varierade från täljda slevar, handgjorda förkläden till detaljerad keramik. För många är dagen en årlig tradition.

– Jag älskar sånt här och känner att jag måste vara här varje år, säger Marie-louise Lindqvist.

– Det är lite synd att hemslöjdat inte har samma status i dag. Det var mer uppskattat förr, fyller Annchristi­n Oldegen i.

Däremot kommer antagligen väninnorna inte kunna följa upp sin tradition nästa år. Till 2019 kommer museet satsa på en större utställnin­g som de vill ska kunna stå året ut i lokalerna. Därmed kan det bli så att Midvinterf­est hoppar över ett år.

– Vi har inte riktigt bestämt oss för hur det blir. Det står lite emellan att arrangera utställnin­gen vartannat år alternativ­t att vi har den i en annan lokal.

För 26:e året i rad invigdes Midvinterf­esten på Bohusläns museum under lördagen. Till årets utställnin­g har det samlats verk från 54 utställare från hela Västra Götalandsr­egionen.

Susanne Harrysson, Tobias Havaas, Pia Hansson och Sofie Henryson är personerna som har roddat utställnin­gen.

 ?? Bild: HAMPUS EKLUND ?? OFFICIELLT ÖPPNANDE. Museichefe­n Anette Prior klippte ett symboliskt band innan dörrarna öppnades till årets Midvinterf­est. Utställnin­gen med fokus på matslöjd pågår fram till 6 januari.
Bild: HAMPUS EKLUND OFFICIELLT ÖPPNANDE. Museichefe­n Anette Prior klippte ett symboliskt band innan dörrarna öppnades till årets Midvinterf­est. Utställnin­gen med fokus på matslöjd pågår fram till 6 januari.
 ??  ?? ARRANGÖRER.
ARRANGÖRER.
 ??  ?? BESÖKARE. Marie-louise Lindqvist, Gunilla Andersson och Annchristi­n Oldegen var på plats för att se på hemslöjdad­e verk.
BESÖKARE. Marie-louise Lindqvist, Gunilla Andersson och Annchristi­n Oldegen var på plats för att se på hemslöjdad­e verk.
 ??  ?? UTSTÄLLARE. För Solveig Larsson är utställnin­gen en årlig tradition. Fritiden ägnar hon mycket åt stickning.
UTSTÄLLARE. För Solveig Larsson är utställnin­gen en årlig tradition. Fritiden ägnar hon mycket åt stickning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden