Bohusläningen

Kamrater döms för våldtäkt på skola

- ANDERS LÖWSTEDT CHARLOTTE SKYLLBORG

Först våldtogs den ena flickan på en skolgård i Bohuslän. Några dagar senare våldtogs hon igen, av mannens kamrat – som samtidigt våldtog flickans kompis.

Det var i maj i år som händelsen inträffade på ett skolområde i Bohuslän. Våldtäkter­na ska inte ha inträffat inne i skolans lokaler. Utan utomhus, men inom skolans område.

Nu har två yngre män, 17 och 16 år gamla, dömts vid Uddevalla tingsrätt.

17-åringen döms till sluten ungdomsvår­d i tio månader för våldtäkt mot barn. Han döms för att ha våldtagit först den ena flickan, och sedan även hennes kamrat. Han ska därför också betala 135 000 kronor i skadestånd, till båda flickorna.

HANS KAMRAT DÖMS, för att ha våldtagit en av flickorna, till ungdomsvår­d med särskilda föreskrift­er samt 100 timmar samhällstj­änst. Han ska betala 115 000 kronor i skadestånd till flickan.

Det var alltså i maj som två tonåriga pojkar bestämde träff med två skolflicko­r i yngre tonåren på en skola i Bohuslän. Därefter går uppgiftern­a isär om vad som hände den aktuella dagen och vad som ska ha hänt några dagar senare, när de fyra återigen sågs.

Flickorna har vittnat om att de våldtagits. De båda unga männen hävdar att det inte handlar om våldtäkter och att de inte förstod att flickorna var yngre än 15 år.

I slutet av sommaren anhölls tonårspojk­arna och häktades några dagar senare. Eftersom flickorna var minderårig­a åtalades männen för våldtäkt mot barn.

OCH NU HAR alltså rättegånge­n hållits vid Uddevalla tingsrätt. De unga männen döms för våldtäkter mot barn.

Tingsrätte­n gör bedömninge­n att flickornas berättelse­r var ”alltigenom trovärdiga”. Att tonårspojk­arna säger att det handlade om frivilliga samlag hjälper inte.

Lagen säger att samlag med barn under 15 år är att betrakta som våldtäkt. Och Uddevalla tingsrätt skriver i sin dom att barn under 15 år inte kan samtycka till sexuella handlingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden