Bohusläningen

Här möts Grund

GRUNDSUND: BLOMSTRAND­E FISKESAMHÄ­LLE PÅ 1800-TALET

-

Solen skiner den här tisdagen. Förre handlaren Kent Johansson skiner ikapp med den och morsar på alla vi möter. Frågan är om han inte lokalt är mer känd än öns världsmäst­are Ingemar Johansson som slog knock out på Floyd 1959?

Ingo hade nämligen påbrå härifrån. Han köpte en gång Grundsunds, och en av Sveriges första, ståltrålar­e hit. Det var 1959 och den fick namnet ”Ingo” och seglades av Gunnar Karlsson som var bror till Ingos mamma Ebba Johansson, som var härifrån.

Det satte stjärnglan­s på det lilla fiskarsamh­ället, där också regnklädst­illverkarn­a Didriksson och Grundéns uppstod på sin tid och tillsamman­s med Gåsöfjorde­ns konservfab­rik satte Grundsund på världskart­an.

Nu finns ingen av dem kvar här i Grundsund. Av de elva ståltrålar­e som fanns i slutet av 1960-talet finns bara Atlantic kvar. Den seglas av Lars-johan och Henrik Olsson som levererar fisk och skaldjur till bland annat fiskaffäre­n, som ligger i samma byggnad som Grundsunds handel.

SOM FISKESAMHÄ­LLE BLOMSTRADE annars Grundsund mest på 1800talet.

Man kan väl också säga att tv-serien Saltön fick orten att blomstra i repris, när den sändes 2005 och återkom med tre säsonger till.

Men det är i Ica-butiken, strax innan bron över Grundsunds­kanalen till gamla Grundsund, det händer. Här jobbade då unge Kent Johansson under 1960-talet, när handlaren Albert Bernhardss­on plötsligt dog.

– Jag fick erbjudande om att ta över butiken 1971. Sedan gick åren, minns Kent när vi träffar honom.

Han blev kvar och utvecklade handeln fram till 2001. På den tiden fanns det fem butiker i Grundsund – Boviks livs, Hamnens Speceri, Forsell livsmedel, Grens Charkuteri, Sjöbergs bageri.

Sedan sålde han butiken till Jan Olofsson som fortsatte på den inslagna vägen och byggde ut butiken. Efter 15 år bakom disken lämnade han för ett par år sedan över livsmedels­butiken till Anders Wedin.

 ??  ?? GLAD SAMLINGSPL­ATS. Regina Cederfeldt och Kerstin Wennergren jobbar på Folkets hus och förbereder festen då man
GLAD SAMLINGSPL­ATS. Regina Cederfeldt och Kerstin Wennergren jobbar på Folkets hus och förbereder festen då man

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden