Bohusläningen

Sundsborna

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Men Jan Olofsson äger ännu fastighete­n, sköter fiskaffäre­n och hyr ut restaurang­delen till Uddevallak­ocken Tony Wallström och frun Ulrika Karlsson.

– Det är ju lite kul att vi kan erbjuda fisk och skaldjur från Grundsunds­fiskare, säger Jan Olofsson.

TILL RESTAURANG­EN HAR han fått Tony Wallström, som kom hit i somras efter nio år som restaurang­chef på Coop i Trollhätta­n. Han har ett brett cv och har bland annat också jobbat på Villa Medici, lunchresta­urang på Björbäck och Harrys i Uddevalla, i restaurang­er på Smögen och på Tanumstran­d, berättar han.

Här i Grundsund öppnade han sitt matställe vid midsommar i år.

– Det är så klart en chansning. Vi har ju sett att sommaren går bra här och hösten också. Hur vintern blir avgör framtiden säger han, när tidningen är på plats och det sitter 15 personer och äter lunch.

– Jag tror det här bli bra för det finns ju ingen annan restaurang i närheten och Grundsund är full av * Tillhör Lysekils kommun.

* Är Skaftös största samhälle.

* Har anor från 1600-talet som fiskeläge.

* Fisket blomstrade på 1800-talet. Grundsund blev stort fiskeläge, men aldrig badort eller skepparsam­hälle som Fiskebäcks­kil.

* Hade 660 invånare 2017, en nedgång från 1995 då man hade 818 invånare (SCB) Hade 1 212 invånare 1920 (Wikipedia).

* I gamla Grundsund utmed kanalen bor 50–75 personer. En majoritet av husen används som sommarhus.

* Har ännu skola för barn i lägre åldrar.

* Vi möter flera oroade för att ålderdomsh­emmet ska läggas ner, vilket diskuterat­s.

* Man kan ta färja till Lysekil sju kilometer bort fågelvägen. hantverkar­e som arbetar med husen som i förekomman­de är sommarstug­or, säger Kristina som serverar oss.

Och Blomgrens Pizzeria som låg mitt emot (troligen namninspir­erad av karaktären Blomgren i tv-serien Saltön som spelades in här) har stängt.

– Vi har också tänkt syssla med catering och hoppas på lördagsgäs­ter. Men till våren vet vi hur det går, säger Tony Wallström.

PÅ FOLKETS HUS, några stenkast från restaurang­en och matbutiken, ska just Kerstin Wennergren och Regina Cederfeldt gå hem efter dagens arbete. Regina jobbar också i fiskbutike­n. Men den är inte öppen alla dagar vintertid och nu pågår föreberede­lserna för 30-årsfirande­t av Folkets hus.

Så lång tid har gått sedan huset byggdes. Men det ser fortfarand­e fräscht ut och är sällsynt väl använt till dans, föreningsm­öten, studiecirk­lar, fester, film, bröllop och konserter.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? ska fira 30 år i de ”nya” lokalerna. Annars organisera­r de stora delar av verksamhet­en här.
Bild: LASSE EDWARTZ ska fira 30 år i de ”nya” lokalerna. Annars organisera­r de stora delar av verksamhet­en här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden