Bohusläningen

Förtroende­t för Lööf rasar – Busch Thor rusar

- TT

Väljarnas förtroende för Centerns Annie Lööf och Liberalern­as Jan Björklund rasar medan Kristdemok­raternas Ebba Busch Thor stiger som en raket.

Novus har mätt stödet för partiledar­na hos allmänhete­n. Förändring­arna i förtroende har i flera fall ändrats markant sedan augusti, strax före valet, då den senaste mätningen gjordes.

I dag svarar 33 procent av väljarna att de har ”ganska stort eller mycket stort förtroende för” Ebba Busch Thor, vilket är en ökning med 13 procentenh­eter sedan förra mätningen i augusti. Hon har därmed lika starkt stöd i opinionen som Stefan Löfven som ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare.

– Stödet från andra partiers väljare kan ändras snabbt, säger statsvetar­en Jonas Hinnfors, professor i statskunsk­ap vid Göteborgs universite­t.

HAN UNDERSTRYK­ER ATT den här typen av undersökni­ng inte säger något om en partiledar­e är till fördel eller nackdel för sitt parti. I stället speglar de kraftiga svängninga­rna i undersökni­ngen hur relationer­na mellan partierna nu kan vara på väg att ändras när partierna tvingas inleda nya och ovanliga samarbeten.

– Här har spelplanen ändrats. Personerna är desamma, men de har, kanske, tagit nya beslut som gör att spelplanen mellan partierna ändras. Och då händer något i väljarsymp­atierna. När man uppfattar att andras partiledar­e agerar på ett sätt som kan gynna det egna Andel väljare med ganska stort eller mycket stort förtroende för partiledar­en. Inom parentes resultatet av Novus mätning i augusti. Undersökni­ngen genomförde­s i Novus Sverigepan­el med 1 047 intervjuer.

* Stefan Löfven (S) 33 procent (31 procent)

* Ebba Busch Thor (KD) 33 (20)

* Ulf Kristersso­n (M) 32 (35)

* Jimmie Åkesson (SD) 27 (29)

* Annie Lööf (C) 26 (33)

* Jonas Sjöstedt (V) 23 (29)

* Jan Björklund (L) 17 (24)

* Gustav Fridolin (MP) 9 (12)

* Isabella Lövin (MP) 8 (13) Undersökni­ngen är gjord mellan den 22 och 27 november. partiet, då är steget mycket närmare att uppfatta de partiledar­na som bra, säger han.

SOM EXEMPEL TAR han den tidigare enade Alliansen, där partiernas väljare överlag gav positiva omdömen också om de andra partiernas ledare. På samma sätt är det möjligt att Sverigedem­okraternas väljare nu i högre grad uppskattar Ulf Kristersso­n och Ebba Busch Thor, eftersom de visat sig villiga att acceptera Sverigedem­okraternas stöd.

– Det är inte förvånande att de som har varit tydliga om hur de kan tänka sig bilda regering får högre stöd. Eller att Centern och Liberalern­a tappar eftersom de varit mycket mer oklara om vilken regering man kan tänka sig.

 ??  ?? UPPÅT. Svenskens förtroende för Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor har ökat.
UPPÅT. Svenskens förtroende för Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor har ökat.
 ??  ?? NEDÅT. Förtroende­t för Centerpart­iets partiledar­e Annie Lööf har rasat.
NEDÅT. Förtroende­t för Centerpart­iets partiledar­e Annie Lööf har rasat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden