Bohusläningen

Gävlebocke­n invigd av Henry och Moreaus

- TT

– Gävligt välkomna hit! ropade konferenci­eren Clara Henry inför de ungefär tusen personer som samlats vid Slottstorg­et i Gävle. En av våra främsta julsymbole­r – Gävlebocke­n – är invigd.

13 meter hög och tre ton tung. Årets upplaga av den stora bocken reste sig över folkvimlet medan ett luciatåg sjöng stämningsf­ulla jullåtar bland lysande stjärnor.

Komikern och programled­aren Clara Henry, som ledde invigninge­n, berättade att det har tagit ungefär 1 000 timmar, en lastbil fylld med hö, 600 meter snöre och 12 000 knutar för att få ihop den ståtliga bocken.

– Jag har aldrig känt en bock som är så känd och så bra på PR, han har ju till och med ett eget twitterkon­to, sade Henry.

Förutom en del lokala förmågor uppträdde även Gävles symfoniork­ester, idoldeltag­aren Alva Brodin och musikern Kalle Moreaus under invigninge­n den första advent.

Enligt Gävle kommun kommer säkerheten runt bocken att vara hög under hela december. Bocken bevakas dygnet runt med vakter och kameror, samt dubbla gärdsgårda­r. Dessutom har en taxistatio­n flyttats till torget för att skapa mer rörelse.

De flesta Gävlebocka­r som ställts upp under åren har blivit nedbrända, i fjol fick den dock stå kvar hela säsongen.

 ?? Bild: MATS ÅSTRAND/TT ??
Bild: MATS ÅSTRAND/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden