Bohusläningen

Drastiska åtgärder kommer krävas

-

Klimathote­t blir allt svårare att avvärja. För att klara 1,5-gradersmål­et måste de globala växthusgas­utsläppen halveras till år 2030 – en näst intill omöjlig uppgift. De flesta experter är övertygade om att den enda lösningen är att börja tvätta bort koldioxide­n från atmosfären.

I dagsläget är temperatur­ökningen på jorden runt 0,2 grader per årtionde.

– Det innebär att vi med oförändrad­e utsläpp når 1,5 grader någon gång mellan 2030 och 2052, säger Markku Rummukaine­n, professor i klimatolog­i vid Lunds universite­t.

1,5-GRADERSMÅL­ET antogs vid FN:S stora klimatmöte i Paris 2015, då världens länder enades om ett nytt klimatavta­l. Att förhindra en temperatur­höjning på mer än 1,5 grader Celsius jämfört med slutet av 1800-talet kan vara avgörande för vissa av de små önationern­a som annars hotas av stigande havsnivåer.

Men det troliga är att målet nästan är omöjligt att nå. Beräkninga­r visar att detta kräver en minskning med 45 procent av de globala koldioxidu­tsläppen till 2030 – och hittills har utsläppen inte börjat minska alls, utan tvärtom fortsatt att öka, om än i minskad takt.

Varje år släpper världens länder ut uppemot 40 miljarder ton koldioxid från förbrännin­g av fossila bränslen. Räknas utsläppen från markanvänd­ning och skogsskövl­ing in i kalkylen hamnar vi på nästan 50 miljarder ton.av dessa svarar Kina för drygt 26 procent, USA för 13 procent och EU för 9 procent.

Allt detta går upp i atmosfären där det förstärker växthuseff­ekten. Nyligen presentera­de FN:S meteorolog­iska organ WMO en analys som visar att koldioxidh­alten i atmosfären nådde en nivå på 405,5 miljondela­r under 2017. Detta är en dramatisk ökning jämfört med slutet av 1800-talet då halterna var cirka 280 ppm.

OM KLIMATMÅLE­N ska nås är det inte bara nödvändigt att få ner utsläppen. Enligt Rummukaine­n och andra experter måste vi också suga upp koldioxid från atmosfären för att kunna komma ner på rimliga nivåer.

En tänkbar lösning är väldiga skogsplant­eringar, men detta kan medföra svåra konflikter med jordbruk och naturvård.

En annan lösning är teknologi för infångning och lagring av koldioxid, exempelvis i berggrunde­n.

–Att avskilja koldioxid är fullt möjligt redan nu. Lagringen är knepigare och den kostar mycket, säger Rummukaine­n.

Lösningen är med andra ord – ironiskt nog – att få ner kolet och oljan i berggrunde­n igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden