Bohusläningen

Kluvet FN närmar sig migrations­avtal

- MALIN JANSSON/TT

Kan 23 vackert formulerad­e men icke-bindande punkter skapa ordning och reda i den globala migratione­n? FN:S nya ramverk om migration skapar debatt och har drabbats av avhopp – redan innan det är antaget.

Det senaste landet att sälla sig till skaran av avhopparlä­nder är Slovakien vars premiärmin­ister säger att han inte skriver under på beskrivnin­gen att migration ”generellt är ett positivt fenomen”.

Ramverket, som är tänkt att ge länder riktlinjer i migrations­frågor, ska godkännas vid ett högnivåmöt­e i Marrakesh i Marocko den 10–11 december och kort därefter antas av FN:S generalför­samling. Det sker drygt två år efter att USA:S dåvarande president Barack Obama stod värd för ett flyktingto­ppmöte i New York och drev på generalför­samlingen att rösta igenom New York-deklaratio­nen för flyktingar och migranter – den skrivning som ledde till ramverkets tillkomst.

MEN USA:S NUVARANDE president Donald Trump drog sig ur samarbetet i december i fjol med förklaring­en att avtalet hotar landets suveränite­t. Och Australien samt flera europeiska länder har följt efter.

– Avtalet utnyttjas i politiskt syfte, för om man tittar på den interna debatten i de här länderna är det väldigt lite innehåll som lyfts fram. I stället sker ett slags ryktesspri­dning, säger Andrea Spehar, docent i statsveten­skap och förestånda­re för Centrum för global migration vid Göteborgs universite­t.

– Egentligen innehåller avtalet ingenting nytt i förhålland­e till de konvention­er som redan finns för att skydda migranter, hävdar hon.

Några av de punkter som kritiker reagerat på handlar om att det ska bli billigare för migranter att föra över pengar till sina hemländer, att migranter som utsätts för människoha­ndel ska ha rätt till skydd samt att medlemssta­terna ska arbeta för en objektiv debatt om migration i medier.

Men enligt Spehar är det framför allt hur avtalet uppfattas på generell nivå som lett till motstånd. I introdukti­onen slås fast att samarbete är nödvändigt för att kunna hantera framtida migrations­utmaningar – men också för att kunna ta del av de positiva effekter som kommer med ökad rörlighet.

– Det uppfattas som att man uppmanar till rörlighet. Vissa länder hävdar att man slut kommer att bli tvingade till att öppna sina gränser – vilket inte alls stämmer eftersom avtalet inte är bindande, säger hon.

I SVERIGE HAR det varit förhålland­evis tyst om migrations­avtalet. TT har sökt justitiede­partemente­t för frågor om ramverket och vem som kommer att represente­ra Sverige i Marrakesh, men utan framgång. På regeringen­s hemsida står dock att regeringen stödjer antagandet av ramverket då det ”utgör en grund för förstärkt samarbete kring migration inom FN”.

 ?? Bild: RAMON ESPINOSA/AP/TT ?? HAR FLYTT. Migranter från Centralame­rika vid toalettern­a på den idrottspla­ts i Tijuana i Mexiko där de väntar på att få söka asyl i USA.
Bild: RAMON ESPINOSA/AP/TT HAR FLYTT. Migranter från Centralame­rika vid toalettern­a på den idrottspla­ts i Tijuana i Mexiko där de väntar på att få söka asyl i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden