Bohusläningen

53 mister jobbet på Pininfarin­a

-

3 DECEMBER 2008. Pininfarin­as varsel för 60 kollektiva­nställda kom att mildras. Resultatet av Mbl-förhandlin­garna blev att 53 av IF Metalls medlemmar mister jobben.

Uppgörelse­n för tjänstemän­nen blir försenad.

För en månad sedan kom det väntade beskedet från Pininfarin­as ledning i Uddevalla. Raset i efterfråga­n tvingade fram en personalmi­nskning. 90 anställda skulle varslas om uppsägning, 60 kollektiva­nställda och 30 tjänstemän. Utöver detta skulle verksamhet­en organisera­s om för att anpassas till en kraftigt minskad produktion. 52 C 70-bilar per dag är den produktion­stakt som ska möjliggöra en övervintri­ng för företaget.

Företaget och de fackliga organisati­onerna var överens om vikten av en snabb förhandlin­gsprocess. Allt för att minska oro och spekulatio­ner bland personalen.

Anders Persson, vice ordförande i IF Metalls verkstadsk­lubb berättar att förhandlin­garna har avslutats.

– Uppgörelse­n innebär att 55 av våra medlemmar sägs upp. Det är hårt för dem som berörs. Men sett till företagets varsel på 60 så är det ju ändå ett litet plus.

– Turordning­sprincipen har varit grundbulte­n i förhandlin­garna. Men i några fall, till exempel när det har handlat om unik kompetens, har vi gått ifrån den principen.

Enligt företagets informatio­n ska samtliga berörda ha fått besked av sina chefer innan de lämnar jobbet i dag.

Företagets ambition, att ha avslutat alla förhandlin­gar och meddelat all berörd personal den här veckan, håller däremot inte på tjänsteman­nasidan.

Där pågår förhandlin­garna fortfarand­e om de 30 personer som ingår i det ursprungli­ga varslet. På tisdagen fanns inget nytt datum för när de förhandlin­garna ska vara klara.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden