Bohusläningen

Bron-författare­n laddar för ”en ny Millennium”

LITTERATUR: NÄSTA PROJEKT SKA LANSERAS STORT

- JOHANNA HAGSTRÖM johanna.hagstrom@gp.se

Vad är tjusningen med att skriva tillsamman­s?

– Det låter banalt, men man behöver bara skriva hälften så mycket. Plus att det finns någon annan som kan den här världen lika bra som jag och som jag alltid kan ringa och diskutera problem med.

NU VÄNTAR EN hel del ensamskriv­ande för Hans Rosenfeldt. Trots hans mångåriga erfarenhet är det första gången som han skriver ett stort projekt helt själv. Kontraktet gäller två böcker till att börja med, den första ska skrivas under nästa år och bok två ska levereras 2021. Jag läste någonstans att det skulle vara en thriller utan poliser?

– Jo, det är en polis med, men det blir inte så mycket utrednings­rum och sånt. Hon, för det är en kvinna, är drygt 50 år och bor i Haparanda.

Än så länge heter hans nya kvinnliga polishjält­e ingenting.

– Jag hade ett namn, men förlaget sa att det inte skulle funka internatio­nellt. Så bytte jag till ett namn som visade sig vara min agents första kärlek. Så nu är hon namnlös ... Rebecka, kanske?

Hans Rosenfeldt har just varit på en researchre­sa till Haparanda-trakten, inklusive en tur in i Finland.

– Det ska handla lite om relationer­na till Finland och Ryssland också, men resan var mest till för att jag skulle få en känsla för hur det ser ut och lära mig sånt som att det inte finns några höga fjäll där.

Utan att tveka svarar han ”att skriva” på frågan vad som är roligast.

Får du aldrig skrivkramp?

– Jo, absolut. Hade jag inte haft deadlines hade jag aldrig fått ur mig några böcker.

Har du spräckt någon deadline?

– Nej, aldrig.

JUST NU SKRIVER han på tredje säsongen av Marcella, en brittisk deckarseri­e för Netflix. Någon ände på det svenska deckarundr­et ser han inte, däremot kommer kanske genren Nordic noir att få konkurrens.

– Jag tror absolut att genren kommer finnas kvar, men den har nog peakat. Snart kommer något från ett annat ställe, då tittar alla dit ett tag.

Tröttnar du inte själv?

– Inte på att skriva, men jag läser inte deckare längre. Jag tittar på ganska lite deckare också, jag har tröttnat lite på att all tid jag tillbringa­r i fiktionens värld är bland poliser.

Har du drabbats av någon post-bron-depression?

– Jo, jag var ledsen ett tag och hade lite abstinens. Det var en kort period just när det var slut som det kändes fel, men nu har jag landat i att det var helt rätt att vi slutade.

 ?? Bild: ANNA SVANBERG ?? PRODUKTIV. Hans Rosenfeldt kom aldrig in på scenskolan, trots fem föresök. I stället började han skriva manus, bland annat åt Rederiet. Det blev hans väg in i yrket.
Bild: ANNA SVANBERG PRODUKTIV. Hans Rosenfeldt kom aldrig in på scenskolan, trots fem föresök. I stället började han skriva manus, bland annat åt Rederiet. Det blev hans väg in i yrket.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden