Bohusläningen

Tage Danielsson står för julstämnin­gen på teatrarna

- ERIKA JOSEFSSON/TT

Glöm Jesus! På landets teaterscen­er är det Karl-bertil Jonsson som levererar julens budskap. Även Dickens snålgubbe Scrooge ska får hårda hjärtan att mjukna.

Många teatrar väljer att julanpassa repertoare­n – om än på olika sätt. Gänget bakom Mammas nya kille – firar jul på måfå låter tidigare figurer som Katla, Lars Stenberg, En förvirrad tjej och Kicki Tapper försöka fira jul i en föreställn­ing som just nu är på turné.

Så här långt har publiken blivit både glad och befriad, enligt Olof Wretling som instämmer i kollegan Mattias Franssons uttalande till Västerbott­ens-kuriren inför premiären: ”Vi har inte strävat efter att skapa julstämnin­g. När vi tolkat den blir det inte så mycket vackert kvar”, sade Fransson då.

Det är det lite taffliga julfirande­t som står i fokus.

– Det kanske aldrig blir som man vill, och då kan den där lite-på-måfå-känslan uppstå, säger Olof Wretling nu.

ÄVEN TEATER Västernorr­land i Sundsvall gör julsatir i föreställn­ingen Julfrossa och Uppsala stadsteate­r erbjuder publiken inre

”Förhoppnin­gsvis går man härifrån och känner att ’jag kanske också ska vara lite Karl-bertil ibland’, om det blir så, då har vi lyckats”

JONAS ÖSTERBERG NILSSON

rening i form av iscensatta julkatastr­ofer i en särskild julkabaré.

Men mer julstämnin­gskapande uppsättnin­gar finns också. Ingmar Bergmans Fanny och Alexander med den bullriga Ekdahlsslä­ktens julfirande spelas både på Dramaten i Stockholm och på Göteborgs stadsteate­r.

ÅTMINSTONE FYRA TEATRAR har valt att sätta upp Tage Danielsson­s Sagan om Karl-bertil Jonssons julafton. Sofia Fredéns dramatiser­ing spelas för andra gången på Malmö Stadsteate­r och på Uppsala stadsteate­r ges en bearbetnin­g av densamma, men med en återgång till Tage Danielsson­s originalsp­råk, berättar regissören Jonas Österberg Nilsson.

– Jag ville få med mer av sagan och av den långa, ganska roliga meningsupp­byggnaden som Tage Danielsson använde sig av, och som gör att man liksom vaggas in i ett mjukt tankesätt.

Karl-bertil, son till en rik varuhusäga­re, förverklig­ar sin egen fördelning­spolitik.

– Budskapet är väldigt rakt och * Karl-bertil Jonssons julafton, Malmö stadsteate­r, Uppsala stadsteate­r samt som en del i Hasseåtage­s julafton på Västerbott­ensteatern i Umeå. * Sagan om Karl-bertil Jonsson julafton, musikalver­sionen, på Scalateate­rn i Stockholm. * Nötknäppar­en, balett på Kungliga Operan i Stockholm. Pär Isbergs koreografi från 1995, bland annat med

enkelt: se varandra, skänk lite ljus åt dem som har det tuffast. Det är så otroligt uppenbart i vår tid att vi behöver göra det. Förhoppnin­gsvis går man härifrån och känner att ”jag kanske också ska vara lite Karl-bertil ibland”, om det blir så, då har vi lyckats.

ANNARS ÄR DET framför allt Dickens mesta scenklassi­ker En julsaga som uppmuntrar till generosite­t i julens namn. På Helsingbor­gs stadsteate­r

”Kanske blir man lite inspirerad att titta på sig själv”, säger Maria Kulle som gör huvudrolle­n som Scrooge i En julsaga på Helsingbor­gs stadsteate­r. julscener hämtade från Elsa Beskows sagor, är tillbaka efter en paus i fjol och ges nu för 300:e gången. * Fanny och Alexander på Göteborgs stadsteate­r i regi av Eva Bergman som för första gången tar sig an ett verk av sin far. * A Christmas carol av Charles Dickens, engelsk uppsättnin­g gästspelar på Folkoperan i Stockholm.

gör Maria Kulle huvudrolle­n som den snåle surgubben Ebenezer Scrooge i en nydramatis­ering av britten Patrick Barlow, som lyckats göra den bittre ockrarens bakgrund mer begriplig.

– Barlow har gjort en blinkning mot vår samtid och tydliggör hur vi även i dag rånar och tar ut höga räntor. Man påminns mer om sin samtid, men utan att vi lämnar epoken, säger Maria Kulle. * En julsaga: I Linköping och Norrköping ger Norrköping­s Symfoniork­ester den klassiska julsagan en inramning av brittiska julmusik samtidigt som skådespela­ren Christin Zell läser om den snåle Scrooge och hans förvandlin­g till det bättre. * En julsaga, musikal av Tobias Ahlsell, David Lundqvist och Anders Wängdahl, på Göteborgso­peran.

Liksom Karl-bertil förverklig­ar även Scrooge en ny fördelning­spolitik, men han blir samtidigt en mer insiktsful­l person.

– Kanske blir man lite inspirerad att titta på sig själv. Är jag den jag vill vara? Men man kan också se på sin omvärld och undra varför någon är sur och vresig. Kan man finnas till för den människan?

 ?? Bild: EMMALISA PAULY ?? JULSAGA PÅ SCEN. Lilja Fredrikson, Hans-peter Edh och Lars-göran Ragnarsson i Karl-bertil Jonssons julafton. Fyra olika teatrar har valt att tolka Tage Danielsson­s saga i år.
Bild: EMMALISA PAULY JULSAGA PÅ SCEN. Lilja Fredrikson, Hans-peter Edh och Lars-göran Ragnarsson i Karl-bertil Jonssons julafton. Fyra olika teatrar har valt att tolka Tage Danielsson­s saga i år.
 ?? Bild: EMMA-LISA PAULY ?? KLASSIKER. Gustav Berg, Emma Mehonic och Maria Kulle i en uppdaterad brittisk nydramatis­ering av En julsaga på Helsingbor­gs stadsteate­r.
Bild: EMMA-LISA PAULY KLASSIKER. Gustav Berg, Emma Mehonic och Maria Kulle i en uppdaterad brittisk nydramatis­ering av En julsaga på Helsingbor­gs stadsteate­r.
 ?? Bild: EMMA-LISA PAULY ?? AKTUELLT.
Bild: EMMA-LISA PAULY AKTUELLT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden