Bohusläningen

Daniel Romano har rymt till skogs

-

ROCK

Det tycks inte finnas något slut på Daniel Romanos kreativa flöde. Nu kommer hans åttonde album på lika många år, imponerade bara det, men dessutom lyckas den 35-årige kanadensar­en med konststyck­et att få varje nytt album att låta helt disparat från det förra.

Förvirrand­e och spretigt? Ja, självklart, men också djupt imponerand­e och ändå konsekvent på ett märkligt sätt. Det är hela tiden Daniel Romanos särpräglad­e röst, hans starka uttryck och det nyfikna tilltalet som för musiken framåt.

De renodlade countrysån­ger som präglade hans första album, och som tonats ned allt eftersom, är nästan helt borta. Det är också den aviga ”moseypop” som han skapade för två år sedan och den frustande Dylanrock som löpte genom hela förra albumet, det briljanta Modern pressure från 2017.

NI SOM HAR lyssnat på nya och fina singeln The long mirror of time vet ungefär vad ni har att vänta er, men ändå inte. För riktigt så lättsam och traditione­ll, sagt i all välmening, är inte de andra sångerna på Finally free. Inte alls egentligen.

De är krängande, tvära och djupt personliga. Sångerna är svårtydda och sturiga, med flöjter och melodika som trampar runt till synes helt planlöst, som i Celestial manis, eller svävande och fjäderlätt­a som Empty husk och All the reaching trims där tankarna går till såväl Crosby, Stills & Nash och Fairport Convention, som till Fleet

DANIEL ROMANO Finally free New West/border

 ??  ??
 ??  ?? FÖRVIRRAND­E. Den talangfull­e kanadensar­en har bytt country mot stilla skogsrock. GP:S Jan Andersson är inte helt övertygad om att det är rätt steg.
FÖRVIRRAND­E. Den talangfull­e kanadensar­en har bytt country mot stilla skogsrock. GP:S Jan Andersson är inte helt övertygad om att det är rätt steg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden