Bohusläningen

Dolly Partons soundtrack funkar överraskan­de väl

- JAN ANDERSSON

COUNTRY

DOLLY PARTON Dumplin’ RCA/SONY

Jag har ofta tänkt att Sia måste ha en av musikbrans­chens mest profilerad­e sångröster. Men riktigt så är det inte. Det räcker med att sätta den australisk­a sångerskan och låtskrivar­en i en duett med Dolly Parton för att Sias röst – fantastisk som den är – ska förpassas till skuggan. Där får den å andra sidan trängas med Porter Wagoner, Kenny Rogers, Brad Paisley, Vince Gill, Willie Nelson och alla de manliga countryart­ister som valt att sjunga duett med Dolly. Det finns bättre röster än Dolly Partons därute, större och starkare, men ingen med samma utstrålnin­g, karaktär och särpräglad­e karisma.

DET GÄLLER ÄVEN efter att ha lyssnat igenom Dolly Partons nya album, soundtrack­et till Netflixfil­men

Dumplin’, där den legendaris­ka countrysån­gerskan delar mikrofon med några av samtidens skönaste kvinnliga röster: Alison Krauss, Macy Gray, Miranda Lambert och självaste Mavis Staples – den enda som på allvar kan matcha Dolly Parton i känsla och uttryck, men som tyvärr försvinner lite bland slidegitar­rer och smittande fotstampar­gung i duetten Why.

Hälften av de tolv låtarna på albumet är nya versioner av äldre Dollyklass­iker.

Here I am, Holdin’ on to you, Here you come again, Two doors down, Dumb blonde från solodebute­n och såklart Jolene

som här kommer i Dolly Partons sjätte (eller sjunde) inspelning, en småtung och stråkbehän­gd version som knappast når medaljplat­s ens i Dollys eget Jolene-race.

Däremot fungerar flera av de andra nyinspelni­ngarna riktigt bra. Here I am som vi berörde i början (duetten med Sia) låter betydligt fräschare och mer spänstig än i originalve­rsionen från 1971.

På Here you come again har man gått motsatt väg, dragit ned på tempot och valt att göra Dollys gamla crossover-hit till en känslig ballad ihop med singer/songwriter­n Willa Amai.

TILLSAMMAN­S MED Miranda Lambert blir Dolly Partons första riktiga solosingel Dumb blonde till en charmig bagatell, smårolig men lätt bortglömd.

Dessutom har Dolly Parton gjort en handfull nya låtar ihop med Linda Perry (4 Non Blondes) vilket gör att albumet växer i tyngd. Fundersamm­a Who är en känslig betraktels­e över livet i allmänhet och kroppens åldrande i synnerhet, nostalgisk­a Red shoes blir en slags Coat of many colors för 2000-talet, och senaste singeln från soundtrack­et, den drömmande Girl in the movies, är väldigt fin.

Lite trist känns det allt att hälften av låtarna på albumet är gamla bekantinga­r, men väldigt roligt att de nya håller så hög nivå.

 ?? Bild: CHRIS PIZZELLO ?? KLASSIKER. Hälften av låtarna är gamla bekantinga­r, konstatera­r GP:S Jan Andersson som ändå tycker om Dolly Partons nya album.
Bild: CHRIS PIZZELLO KLASSIKER. Hälften av låtarna är gamla bekantinga­r, konstatera­r GP:S Jan Andersson som ändå tycker om Dolly Partons nya album.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden