Bohusläningen

Allt fler väljer sötningsme­del före socker

- MIA PETTERSSON mia.pettersson@gp.se

Trots larmrappor­ter och negativ publicitet dyker allt fler produkter med sötningsme­del upp på marknaden. Har rädslan för socker vuxit sig starkare än den för de omskrivna tillsatser­na?

LIVSMEDEL:

När det kommer till livsmedel är få saker så debatterat som sötningsme­del. Larmrappor­ter har varvats med kritik mot just alarmismen och som konsument har det varit svårt att veta vilket ben man ska stå på.

Nu tycks emellertid pendeln ha svängt till sötningsme­dlens favör. Vi har frågat tre stora svenska livsmedels­kedjor och fick samma svar av samtliga: Produktern­a som sötats med tillsatser blir allt fler. Två exempel kommer från Malaco och Delicato, som nyligen lanserat en sockerredu­cerad respektive sockerfri version av sina välkända varumärken Gott&blandat och havrebolle­n.

– Vår bedömning är att det finns en ökad efterfråga­n på den typen av produkt, säger Sofia Brandberg, marknadsch­ef på Delicato.

MALACO HAR GENOMFÖRT marknadsun­dersökning­ar och kommit fram till samma sak.

Sedan tidigare finns Delicatos signaturbo­ll i en sockerfri version.

– Den har haft en jättefin utveckling. Framförall­t de senaste åren ser vi att den säljer bättre i dagligvaru­handeln, säger Sofia Brandberg.

Hon tror inte det påverkar företagets varumärke negativt att förknippas med sötningsme­del.

– Det är absolut något vi har diskuterat. Men så länge vi kan garantera en god smak och en hög kvalitet ska vår fika vara något lustfyllt som erbjuder något för alla, säger Sofia Brandberg.

DEN ANRIKA LÄSKEN Trocadero lanserades även den nyligen i en sockerfri version. Både Coop och Axfood, som driver Hemköp och Willys, pekar också särskilt på läskmarkna­den när vi pratar om sötningsme­del. Under den varma sommaren slog försäljnin­gen alla rekord, men medan man sålde 30 procent mer sockerfri läsk ökade sockersöta­d endast med tre.

– Vi kan se ett skifte i konsumente­fterfrågan, konstatera­r Axfoods pressansva­rige Claes Salomonsso­n.

– Numera erbjuder dryckespro­ducenter fler produkter som är sockerfria än sådana sötade med traditione­llt socker, när de vill att vi ska uppdatera deras sortiment hos oss, säger Tariq Belqaid från Coop.

Förklaring­en ligger sannolikt i den hälsotrend, med tillhörand­e sockerskep­sis, som breder ut sig i JACOB GUDIOL, fysioterap­eut och debattör allt större folklager. Det tror både de representa­nter från Ica och Axfood som vi varit i kontakt med och fysioterap­euten Jacob Gudiol, författare till boken Skitmat och frekvent debattör i bland annat frågor om sötningsme­del. Försäljnin­gen av ”sportnutri­tion med protein”, exempelvis bars och pulver, ökade med drygt 43 procent mellan 2012 och 2017 enligt statistik från Svensk egenvård.

– Sötningsme­del har ju funnits i proteinpul­ver sedan... ja, nästan jämt. I fitnessvär­lden har man alltid letat efter sådant som är gott men innehåller så lite kalorier som möjligt, och då är sockeralko­holer eller sötningsme­del bättre än raffinerat socker, säger Jacob Gudiol.

Han tror att de som tidigare inte

brytt sig alls, nu oftare resonerar i i stil med ”många läskbäckar små, blir snart en stor å”.

– Då finns det en vinst i att byta socker mot sötningsme­del. Samtidigt som man börjar inse att inget talar för att det skulle innebära några större faror.

– Visst, sötningsme­del är inte vatten; det är inte effektlöst. Men oavsett hur du vänder på det – om man vill ha något sött är det öppet mål att välja sötningsme­del före socker, säger Jacob Gudiol.

HAN TROR OCKSÅ att det ökade utbudet handlar om en livsmedels­bransch som fattat galoppen.

– De har insett att det finns en målgrupp som vill ha söta grejer utan att proppa kroppen full av socker. För sådana personer är det självklart att välja det sockerfria alternativ­et och kommer det yoghurt utan socker, ja då är det klart att de köper den.

Dessutom påverkar sannolikt ett generation­sskifte bland konsumente­rna.

– Det finns sötningsme­del som varit godkända i över 30 år, så det är inte nytt på det viset, men den yngre målgruppen har vuxit upp med det. För dem har det alltid funnits där, säger Jacob Gudiol.

Nils-gunnar Ilbäck är toxikolog på Livsmedels­verket och expert på sötningsme­del. Även han tycker sig se en större acceptans av tillsatser­na.

– Men det kanske beror mer på att folk har blivit medvetna om riskerna med socker, säger han.

”Visst, sötningsme­del är inte vatten; det är inte effektlöst. Men oavsett hur du vänder på det – om man vill ha något sött är det öppet mål att välja sötningsme­del före socker”

DEN SOM TITTAR närmare på de två olika Delicatobo­llarna lär luta åt samma slutsats. Skillnaden mellan den som är sötad med socker respektive sötningsme­del är färre än 20 kalorier, så den faktiska kaloribesp­aringen tycks vara underordna­d viljan att äta sockerfrit­t.

Jacob Gudiol understryk­er dock att frågan, som så ofta inom kostens värld, är polarisera­nde. Har man anammat hälsotrend­en som förespråka­r det naturliga kommer sötningsme­del förbli något dåligt. Varför rör sötningsme­del upp så mycket känslor?

– Det är ju gratis njutning och det gillar inte folk. Det ligger något religiöst över det, många vill se goda saker som något syndigt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden