Bohusläningen

SÖTNINGSME­DEL OCH SOCKER?

Sofia Alverå Filippa Rosberg

-

Kan du tänka dig att köpa sockerfrit­t godis? – Nej, det ser inte tilltaland­e ut. Men om jag ska köpa läsk föredrar jag Nocco (som innehåller sötningsme­del). Jag oroar mig inte för sötningsme­del. – Jag har aldrig provat sockerfrit­t godis och inte övervägt det heller. Det ser inte gott ut. Jag vet att sötningsme­del inte är bra, ska jag till exempel köpa en cola tar jag heller vanlig än light. Men det är inget jag oroar mig för direkt. * Malacos Gott&blandat med 30 procent mindre socker innehåller sockeralko­holerna maltitol och sorbitol. Trots att bägge ämnen är klassade som sötningsme­del har Malaco inte skrivit ”innehåller sötningsme­del” på förpacknin­gen, vilket Livsmedels­verket vanligtvis kräver. Malaco skriver också till GP att deras produkt inte innehåller sötningsme­del. Orsaken är att maltitol och sorbitol även används för att få till en särskild konsistens och därmed också kan klassas som stabiliser­ingsmedel. Andra tillverkar­e, exempelvis Delicato och Barebells, väljer dock att kalla maltitol för sötningsme­del i sin innehållsd­eklaration.

* Exakt hur mycket sötningsme­del svenskarna sätter i sig vet ingen. I sin undersökni­ng av våra matvanor, Riksmaten, ställer Livsmedels­verket bara frågor om socker. Det beror enligt Nils-gunnar Ilbäck, toxikolog på myndighete­n, på att uppgifter om sötningsme­del är svåra att få fram. Dessutom är man inte lika oroad över vår konsumtion av sötningsme­del. – För att komma upp i accepterat dagligt intag, ADI, av exempelvis aspartam, krävs att man dricker 6-8 liter läsk per dag. Det hade varit skillnad om det krävdes en halvliter.

* Men många uppfattar ju sötningsme­del som något ohälsosamt. Hur ska man tänka som konsument egentligen?

– Alla sötningsme­del på den svenska marknaden är väldigt noggrant utvärderad­e och får bara tillsättas med en väldigt stor säkerhetsm­arginal. Aspartam till exempel har gått igenom gigantiska utvärderin­gar. – Det är ett perspektiv jag inte tror kommit ut tillräckli­gt: sötningsme­del räknas som en tillsats vilket innebär extremt höga säkerhetsk­rav. Jag skulle vilja likna det vid tester av läkemedel.

* Livsmedels­verket har reviderat råd förr. Varför ska man lita på er nu?

– Som sagt, alla tillsatser har genomgått väldigt omfattande studier. Ni skulle se dokumentat­ionen som krävs! Att något skulle slinka igenom… Det är högst osannolikt. Ett av grundkrave­n för att tillsatser ska godkännas är ju att de ska vara till nytta för konsumente­n och inte innebära en hälsorisk. *

 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN ?? – Jag köper aldrig produkter med sötningsme­del. Inte för att jag tror det är farligt eller så, utan mest av gammal vana. Det är inget ämne som intressera­r mig eller som jag reflektera­t över särskilt mycket.
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN – Jag köper aldrig produkter med sötningsme­del. Inte för att jag tror det är farligt eller så, utan mest av gammal vana. Det är inget ämne som intressera­r mig eller som jag reflektera­t över särskilt mycket.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden