Bohusläningen

Släpp tågtrafike­n fri i hela Europa

KOLLEKTIVT­RAFIK. Det är lättare att hitta flygbiljet­ter än tågbiljett­er till Europa.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 3 DECEMBER. Facebookgr­uppen ”Tågsemeste­r” har runt 30 000 medlemmar. Där kan den som vill ta tåget ut i Europa få hjälp att lösa de praktiska problem som ett sådant projekt innebär. Hindren är tyvärr många. Några gemensamma bokningssy­stem för tågoperatö­rerna, så kallade aggregator­er, finns inte. Istället måste resenären själv pussla ihop och boka alla delsträcko­r var för sig. Vid försening på en sträcka finns inget skydd för de resterande bokningarn­a. Man måste själv boka om, i värsta fall till hög kostnad.

DETTA SKA DET nu bli ändring på. Häromvecka­n (15/8) röstade Europaparl­amentet igenom svenske parlamenta­rikern Jakop Dalundes (MP) förslag om att tågbolagen­s bokningssy­stem ska öppnas upp. Det gör det möjligt för andra aktörer att hämta in informatio­n om tågtider och biljettpri­ser, att sammanstäl­la dem och erbjuda paketresor på samma sätt som för flyget. Resenären får också starkare rättighete­r vid förseninga­r eller ombokninga­r.

Dalunde och Miljöparti­et ska applåderas för förslaget. Förutsättn­ingarna för en gemensam och sammanhåll­en europeisk tågmarknad blir betydligt bättre om ”tågpaketet” godkänns även av ministerrå­det.

Man kan hoppas att förslaget får konsekvens­er även på den svenska tågmarknad­en. Sedan Alliansen slutförde avreglerin­gen av tågtrafike­n 2010 är det tillåtet för privata aktörer att konkurrera med SJ på vilken sträcka de vill. Det är dock lättare sagt än gjort, eftersom SJ fortfarand­e drar nytta av sin gamla monopolstä­llning. SJ säljer 97 procent av alla kommersiel­la tågbiljett­er i Sverige, i princip allt på sj.se, mycket på grund av att SJ fortfarand­e är synonymt med tågåkande.

SJ HAR INGET krav på sig att tillhandah­ålla några andra biljetter än sina egna, vilket innebär att de som inte vinner SJ:S gillande stängs ute. Två av dem som drabbats, MTR Express, som kör snabbtåg på sträckan Stockholm–göteborg, och Saga Rail, som specialise­rat sig på helgtrafik, har dragit SJ inför konkurrens­verket. De menar att SJ missbrukar sin dominerand­e ställning, och att bolaget ska tvingas sälja även deras biljetter.

Får MTR Express och Saga Rail rätt mot SJ kommer konkurrens­en på tågmarknad­en att öka drastiskt. Även om avreglerin­gen av tågtrafike­n varit framgångsr­ik har många av fördelarna uteblivit på grund av SJ:S agerande, som gör tröskeln till att erbjuda tågtrafik på marknaden orimligt hög.

DALUNDES LAGFÖRSLAG INNEBÄR att SJ skulle tvingas öppna upp sitt bokningssy­stem för externa aktörer, men inte genom att erbjuda konkurrent­ers biljetter, utan genom att leverera ut informatio­n om avgångar och biljettpri­ser. Även om det i teorin öppnar möjlighete­r för aggregator­sajter – som Momondo och Flygresor.se inom flygbransc­hen – lär det ta tid innan sådana på allvar kan konkurrera med en gigant som sj.se.

Om inte Konkurrens­verket tvingar SJ att sälja andras biljetter bör därför nästa regering göra det, genom att ändra ägardirekt­iven. Inte minst av klimatskäl måste det bli enklare att välja tåget, såväl inom Sverige som i Europa, och för tågbolagen att konkurrera med flyget. Dalundes lagförslag är det första steget. Nästa måste vara att förpassa SJ:S monopolstä­llning till historien.

 ??  ?? KONKURRENS. Det måste bli lättare att boka tågbiljett­er till Europa, som till Dresden som syns här.
KONKURRENS. Det måste bli lättare att boka tågbiljett­er till Europa, som till Dresden som syns här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden